MENIU

Petiţia pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc va ajunge la Parlamentul European

Foto: wikipedia.org

Petiţia reprezentanţilor Adunării de la Sf.Gheorghe, când la apelul bisericilor maghiare s-a protestat împotriva eventualelor schimbări din funcţie ale directorilor maghiari de deconcentrate, va fi înaintată săptămâna viitoare preşedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pottering. În petiţie se mai solicită şi autonomia Ţinutului Secuiesc.

Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a explicat: “Încercăm să luăm cuvântul, depinde de bunăvoinţa preşedintelui, în rest vom înainta petiţia în limba maghiară”, a spus Sogor. În urmă cu o săptămână, la apelul bisericilor maghiare, participanţii la Marea Adunare din Sfântu-Gheorghe au înregistrat la Prefectură o petiţie cu zece puncte în care solicită mai multe chestiuni, printre care şi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

În primul punct al petiţiei, manifestanţii solicită ca preşedintele Traian Băsescu să-şi retragă declaraţiile care au “indignat” Secuimea (referitor la faptul că nu va fi niciodată autonomie, n.r.), cer respectarea proporţiei etnice în instituţiile publice descentralizate, încetarea populării controlate, mai mult sau mai puţin deschise sau mascate, prin care se urmăreşte modificarea componenţei etnice. La ultimul punct al petiţiei este solicitată autonomia Ţinutului Secuiesc.

Petiţia este susţinută de toate formaţiunile politice maghiare prezente la eveniment – UDMR şi PCM, precum şi de reprezentanţii bisericilor istorice maghiare.