MENIU

Peste 8 miliarde de lei de la buget se duc anual pentru pensiile speciale. Cum comentaţi?

Foto: RTV

Aproape două miliarde de euro. Aceasta este suma pe care o plăteşte anual statul pentru pensiile de lux. 200.000 de pensionari primesc lunar din bugetul de stat sume impresionante.

Foştii magistraţi, parlamentari, diplomaţi, poliţişti, militari, sau foştii angajaţi din serviciile speciale ridică lunar între 500 şi 7.500 de euro.

Pensionarii de lux consumă de la bugetul statului peste 8 miliarde de lei. Pensia maximă specială ajunge la aproape 33.000 de lei pe lună şi este încasată de foştii magistraţi. Pensii similare primesc şi foştii angajaţi din domeniul aviaţiei: aproape 32.000 de lei. Nici foştii diplomaţi, poliţişti şi funcţionari publici din Parlament nu stau rău. Aceştia obţin peste 7.800 de lei.

O altă categorie de privilegiaţi o reprezintă foştii funcţionari din instanţe. Aceştia ridică aproximativ 7.300 de lei pe lună. Tot în categoria pensionariilor de lux intră şi foştii parlamentari, care obţin aproape 5.800 de lei.

Potrivit jurnaliştilor de la România Liberă, legile după care sunt calculate pensiile speciale au fost emise sub guvernarea lui Adrian Năstase şi au fost completate prin ordonanţe de urgenţă de guvernul liberal condus de Călin Popescu Tăriceanu.