MENIU

Peste 60% dintre utilizatorii unei reţele wireless sunt expuşi atacurilor informatice, potrivit unui studiu

Foto: experts-exchange.com

Peste 60% dintre utilizatorii de reţele wireless sunt expuşi atacurilor informatice, iar la instalarea şi configurarea de reţele wireless în 90 la sută din cazuri este necesară intervenţia specialiştilor IT, relevă un studiu.

"În ultimul an a crescut numărul de reţele fără fir la nivel de utilizatori domestici. În cazul companiilor, cea mai mare parte a acestora se folosesc de tehnologia fără fir, astfel încât securizarea informaţiilor ar trebui să fie o prioritate pentru ele. Însă, studiile internaţionale relevă faptul că în jur de 64 % dintre companii neglijează securitatea reţelelor Wlan şi numai 47 % dintre acestea folosesc sisteme de protecţie şi criptare adecvate, iar mai puţin de 30 % utilizează orice formă de prevenţie a intruziunii în cadrul reţelei", se arată în studiul unei companii it .

Studiul mai arată că în proporţie de peste 80 %, configurările reţelelor wireless sunt făcute de către proprietarul reţelei sau de o cunoştinţă a acestuia, iar problemele cel mai des întâlnite de specialişti sunt de la cele mai simple, precum instalarea deficitară a reţelelor, nefuncţionarea corectă a router-ului, nesecurizarea acestuia, până la probleme mai severe, constând în atacuri informatice care derivă de la intrarea neaprobată în computer până la infectarea cu viruşi periculoşi.

În ceea ce priveşte companiile, problemele constatate de specialişti sunt date de alegerea echipamentelor nepotrivite sau instalarea incorectă a acestora.

"O problemă a firmelor, care implicit afectează activitatea acestora, o constituie alegerea echipamentului nepotrivit sau instalarea incorectă a acestuia, din considerente economice. Astfel, pierderile cauzate de încercarea de a economisi la acest capitol pot fi foarte mari. Dacă luăm cazul unei instituţii publice, aceasta depinde în mare măsură de sistemul informatic. Colapsul său va duce la pierderi, atât de ordin material (luând în considerare o perioadă de colectare de impozite), cât şi din categoria celor care ţin de credibilitate. Un alt exemplu bun este cel al unei agenţii de presă, care depinde de rapiditatea primirii informaţiei; din nou, căderea sistemului ar provoca inconvenienţe clare. Importanţa securizării informaţilor, care presupune utilizarea şi instalarea corectă a echipamentului, este evidentă", a precizat un specialist.

Mai multe articole despre:
computere wireless atacuri informatice utilizatori