MENIU

Peste 6.300 de angajaţi CFR vor fi disponibilizaţi fără plăţi compensatorii. Sindicaliştii ameninţă cu proteste

CFR Marfă rămâne fără 6.000 dintre angajaţi

Reprezentanţii Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă  spun că această decizie încalcă prevederile legale şi ale contractelor colective de muncă şi solicită Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii retragerea proiectului de concediere colectivă.

CFR Marfă a anunţat vineri disponibilizarea fără plăţi compensatorii a 6.380 de salariaţi. Sindicatele au fost notificate că au 10 zile la dispoziţie pentru a negocia planul de restructurare, însă liderii sindicali susţin că nu se poate negocia nimic fără un buget stabilit.

\"Ne aflăm în aceeaşi situaţie ca cei de la Metrorex şi ca orice sindicat din domeniul feroviar. Nu putem negocia nimic din cauza legii 329/2009 care nu permite negocieri între sindicate, autorităţi şi conducerea unei companii, în lipsa unui buget pentru anul viitor\", a declarat pentru Realitatea.Net, Iulian Măntescu, Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML).

Conform comunicatului transmis astăzi de către conducerea CFR Marfă,  urmează să fie disponibilizaţi 5470 de angajaţi din personalul muncitor, respectiv 130 de angajaţi din conducerea CFR Marfă.

De asemenea alţi 910 de angajaţi din personalul TESA, precum şi un număr de 780 de angajaţi din cadrele de execuţie se află pe lista disponibilizărilor. Deocamdată, CFR Călători nu a anunţat un astfel de program privind disponibilizări.

\"Au demarat procedurile de notificare ale angajaţilor, iar la 1 Martie aceşti oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Suntem practic legaţi de mâini. Nu se întrevede posibilitatea adoptării unui buget pentru anul viitor prea curând, iar legea spune că putem negocia aceste restructurări fără buget\", a explicat Măntescu.

Liderul sindical a adăugat că în luna decembrie expiră contractul colectiv de muncă al angajaţilor CFR Marfă, fapt care îngreunează şi mai mult situaţia personalului.

\'\'Solicităm ministrului Transporturilor şi Infrastructurii să dispună de urgenţă retragerea proiectului de concediere colectivă datorită faptului că administraţia nu a consultat în prealabil sindicatele, conform prevederilor legale, şi nu a pus la dispoziţia acestora toate informaţiile relevante în legătură cu necesitatea concedierii colective\'\', se precizează în comunicatul FML.

Măntescu a precizat că, marţi la ora 11:00, se va întâlni cu toţi liderii de sindicat pentru a analiza propunerea de restructurare, urmând ca miercuri să se poarte primele discuţii cu autorităţile din Ministerul Transporturilor şi conducerea CFR Marfă. Decizia de a organiza proteste de amploare împortriva disponibilizărilor urmează să fie luată la sfârşitul săptămânii viitoare.