MENIU

Peste 500.000 de angajaţi ai statului vor fi exceptaţi de la regula salariului unic

Foto: ziuadecj.ro

Salarii egale, dar nu pentru toţi cei care lucrează la stat! Pentru aproape 500.000 de angajaţi, legea salarizării unice nu se va aplica! Şi asta deoarece, deşi lucrează în companii de stat, aceste instituţii nu sunt finanţate de la buget.

"Legea salarizarii unice nu va fi aplicată şi în cadrul companiilor de stat pentru ca ei nu sunt bugetari, au contracte individuale de muncă", a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Autorităţile spun că pentru aceste excepţii de la regulă se vor introduce criterii de performanţă după care se vor stabili viitoarele majorări de salariu.

O scurtă inventariere a companiilor în care regula salarizării unice nu se va aplica demonstrează că, numai în subordinea Ministerului Transporturilor, sunt peste 20 de astfel de societăţi. CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă, Romatsa sau Compania de Drumuri şi Autostrăzi sunt doar câteva. Excepţii de la regulă sunt şi Transelectrica, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Apele Române sau Loteria Naţională.

Foarte multe din aceste companii deţin monopolul pe piaţa pe care activează, iar veniturile obţinute de salariaţi sunt pe măsură! La fel şi sporurile! De exemplu, la Nuclearelectrica, venitul mediu este de 7.000 de lei, datorită sporului de radiaţii ce dublează salariul de bază. Şi la Hidroelectrica, sporurile împing venitul mediu spre 5.000 de lei pe lună. Cele mai mari încasări sunt însă la Romatsa, unde, un controlor de trafic aerian primeşte circa 3.000 de euro pe lună. Nu întotdeauna însă salariile mari ale angajaţilor sunt justificate şi de performanţele economice ale companiei.