MENIU

Peste 30 de elevi români sunt admişi, în fiecare an, la şcoli de excelenţă din Franţa

Foto: epitesti.ro

În fiecare an, peste 30 de elevi români sunt admişi la şcolile superioare franceze de înalte studii, printr-un acord bilateral realizat de Consiliul Universitar de Formare şi Cercetare din România, potrivit căruia cheltuielile de studii şi cazare sunt asigurate de statul francez.

Consiliul, instituţie neguvernamentală denumită oficial Conseil Universitaire Formation Recherche aupres des Grandes Ecoles Francaises (CUFR), organizează anual o selecţie foarte dură pentru trimiterea elevilor români la şcolile superioare de înalte studii franceze. "În fiecare an, alegem de la licee de prestigiu, cum ar fi Colegiile Naţionale "Tudor Vianu", "Mihai Viteazul", "Ion Creangă", "Spiru Haret", elevi care au recomandări, rezultate la concursuri naţionale şi internaţionale, şi îi pregătim pentru admiterea la şcoli unde şi francezii intră extrem de greu. Statisticile arată că mai puţin de 6% dintre elevii francezi ajung să înveţe la aceste şcoli", a explicat directorul ştiinţific al CUFR, Thomas Csinta.

Potrivit profesorului Csinta, datorită faptului că CUFR şi-a câştigat încrederea printre şcolile franceze, elevii care intră în programul CUFR sunt examinaţi de profesorii instituţiei şi sunt primiţi automat la studii în Franţa. "Avem o convenţie prin care instituţiile de învăţământ cu care colaborăm ne rezervă, anual, un număr de locuri pentru elevii români. Anul acesta, de exemplu, INSA, varianta europeană a MIT, cea mai renumită şcoală care pregăteşte specialişti în domenii tehnice, ne-a oferit şase locuri în plus. Şi asta pentru că noi nu doar propunem elevi cu dosare bune, ci îi pregătim şi îi examinăm, astfel încât să facă faţă ciclului de studii şi să primească burse de merit", mai spune Csinta.

Bursele de merit reprezintă principala formă de finanţare pe care elevii CUFR o primesc, pentru că ei nu sunt incluşi în programele de finanţare a studiilor în străinătate oferite de Guvernul României. "Elevii noştri primesc burse de merit, alocaţii de cazare şi alte deconturi de la universităţile şi autorităţile locale din Franţa. Se pot obţine finanţări şi de la grupuri industriale sau comerciale franceze. De altfel, acordul pe care îl avem presupune revenirea în ţară, după absolvire, iar de cele mai multe ori locurile de muncă sunt asigurate de companii franceze, ca Renault, Air France, Société Générale, l'Oréal, Bouygues, Lafarge, St.Gobin sau Michelin", precizează directorul CUFR.

Potrivit monitorizării pe care o face CUFR, în ultimii cinci ani, peste 110 elevi români au finalizat înalte studii în Franţa, mulţi dintre ei ocupând deja funcţii cheie în grupuri comerciale franceze.
Mai multe articole despre:
elevi Franţa olimpici burse de studiu