MENIU

Peste 3.000 de copiii au dispărut de acasă în perioada aprilie 2008 - aprilie 2009

Foto: sxc.hu

Peste 3.000 de copii au fost declaraţi dispăruţi în perioada 30 aprilie 2008-15 aprilie 2009, iar 95% dintre aceştia au plecat de acasă din proprie iniţiativă, potrivit datelor statistice furnizate de Salvaţi Copiii înaintea Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi (25 mai).

Potrivit datelor statistice furnizate organizaţiei Salvaţi Copiii de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGP), în perioada 30 aprilie 2008 -15 aprilie 2009 au fost găsiţi peste 3.000 de minori dispăruţi, dintre care 174 cu vârste mai mici de zece ani.

La data de 15 aprilie 2009, în evidenţa autorităţilor se aflau 354 de minori dispăruţi, pentru găsirea cărora poliţia desfăşoară activităţi specifice. "Dacă pe segmentul de vârstă de până la 14 ani predomină dispariţiile în rândul băieţilor, pe segmentul 14-18 ani numărul fetelor care pleacă de la domiciliul familial este chiar de trei ori mai mare decât al băieţilor. Acestea reprezintă un grup cu un nivel de vulnerabilitate crescut, existând riscul de a fi atrase în reţele de traficanţi şi obligate să se prostitueze", potrivit comisarului-şef Adrian Dumitrescu, şeful Serviciului de Urmăriri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În România, organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu IGP, va marca Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi prin activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor. Campania se va desfăşura în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Iaşi, Suceava, Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara şi Caraş Severin, prin activităţi de informare în şcoli şi licee, dezbateri şi mese rotunde cu reprezentanţi ai instituţiilor şi campanii stradale, organizate de filialele Salvaţi Copiii România.