MENIU

Peste 22.500 de elevi săraci au rămas, din martie, fără bursele sociale "Bani de liceu"

Foto: NewsIn

Peste 22.500 de elevi săraci au rămas, din martie, fără bursele sociale "Bani de liceu", după ce guvernul a decis coborârea plafonului de venit brut pe membru de familie, de la 200 la 150 de lei, atât cât era în în urmă cu patru ani, când a fost introdusă acest ajutor social.

Plafonul de 200 de lei a fost introdus prin articolul 30 din legea bugetului din 2008: "În anul 2008, beneficiari ai programului de protecţie socială sunt elevii care urmează, la cursuri de zi, liceu sau învăţământ profesional, şcoala de arte şi meserii sau anul de completare, aflaţi în întreţinerea familiilor al cărăr venit brut pe membru de familie, realizat în ultimile trei luni anterioare depunerii cererii, este de maximum 200 de lei".

Guvernul a omis să introducă această prevedere în legea bugetului din acest an. "Cum legea bugetului este anuală, prevederile acesteia nu mai sunt în vigoare odată cu reînnoirea ei. În legea din acest an, nu a fost menţionat deloc plafonul de 200 de lei, ceea ce înseamnă că se aplică plafonul de la ultima lege în vigoare, respectiv cea din 2004", a explicat, pentru NewsIn, secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Adriana Pană.

Prin această omisiune, guvernul economiseşte lunar patru milioane de lei, în condiţiile în care cuantumul acestor burse sociale este de 180 de lei pe lună.

Cum lista beneficiarilor a fost alcătuită în octombrie anul trecut, iar legea bugetului pe 2009 a fost adoptată în februarie, numărul elevilor care primeau "Bani de liceu" a scăzut din luna martie.

În multe judeţe, elevii trebuie să dea banii înapoi.

Modalitatea în care a fost pusă în aplicare scăderea plafonului a bulversat inspectoratele şcolare. În multe judeţe banii au fost daţi deja elevilor, iar inspectoratele ar trebui să îi recupereze de la copii, mai ales în condiţiile în care nota de informare, semnată de secretarul de stat Adriana Pană, a fost trimisă către inspectorate abia săptămâna aceasta, după cum arată un document obţinut de NewsIn.

În judeţul Olt, de exemplu, unul din trei elevi de liceu sau de şcoală profesională provin din familii sărace şi primesc burse sociale. Peste 20% dintre ei se încadrau în plafonul 150-200 de lei brut pe membru de familie, ceea ce înseamnă că aproximativ 1.000 de elevi vor trebui să returneze bursele pentru continuarea liceului. 

,,Am primit de la Ministerul Educaţiei o informare cu privire la această modificare. Va trebui să luăm la mână tote dosarele beneficiarilor de ,,bani pentru liceu" pentru a veda dacă se încadrează sau nu. Cum liceenii şi-au primit banii pe această lună, va trebui să recuperăm banii de la cei care nu mai aveau dreptul. Acţiunea de verificare a dosarelor va fi demarată după Paşte. Să sperăm că se va reveni la limita de dinainte de rectificarea bugetară, pentru a nu fi puşi în situaţia de a alerga după banii daţi elevilor. Este o situaţie delicată", a declarat, pentru NewsIn, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţen (ISJ) Olt, Carol Kovacs.

În Hunedoara, sunt în aceeaşi situaţie circa 300 de elevi, însă inspectoratul şcolar spune că va încerca să recupereze banii numai după ce va primi o solicitare scrisă de la minister. "În situaţia de a da banii înapoi sunt aproximativ 300 de elevi din judeţul Hunedoara. Dacă vom primi ordin de la minister să le cerem banii înapoi, vom proceda aşa. Încă nu am primit nimic scris de la minister", spune inspectorul general adjunct al ISJ Hunedoara, Simion Molnar.

Inspectorii cred că, dacă se fac astfel de modificări în mijlocul anului, ar trebui să fie actualizate şi documentele pe baza cărora se dau banii respectivi, pentru că veniturile familiilor au fost şi ele afectate de criza financiară, nu doar bugetul de stat.

Mulţi elevi de liceu nu şi-au mai primit bursele nici în martie, nici în aprilie
"Având în vedere ultimile reglementări impuse de rectificările bugetare, am aşteptat să primim de la Ministerul Educaţiei informaţii legate despre cum trebuie procedat în cazul burselor şi urmează să le plătim, după dispoziţiile de la minister, după 20 aprilie", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.

În România, 155.859 dintre cei aproximativ un milion de elevi care urmează cursuri postgimnaziale primesc burse sociale pentru continuarea şcolii.