MENIU

Peste 20 de sinucideri la France Telecom, guvernul cere anchetă

Foto: blog.adictiz.com

Grupul francez France Télécom se confruntă cu o criză, după ce 23 dintre angajaţii săi s-au sinucis în decurs de 18 luni, din cauza stresului şi duratei restructurărilor, potrivit sindicatelor citate de AFP, care precizează că Guvernul francez a decis să intervină în acest dosar.

Directorul grupului, Didier Lombard, a fost convocat de ministrul muncii, Xavier Darcos. El a va fi primit marţi, iar Guvernul i-a cerut să convoace un consiliu de administraţie consacrat acestei serii de sinucideri, "incredibilă într-o singură companie", după cum a spus ministrul francez al bugetului, Eric Woerth.

Vineri, o salariată s-a aruncat  pe fereastra biroului său. Ea a murit după două ore de agonie - o "scenă de violenţă absolută", potrivit sindicatului CGC-UNSA. Potrivit conducerii companiei, tânăra "aflase că şeful ei de echipă va fi schimbat".

Încă o salariată a France Télécom a încercat să se sinucidă luni, într-o agenţie din Metz (estul Franţei), înghiţind barbiturice, a anunţat o sursă sindicală.

Salariata de la o agenţie de relaţii cu clienţii a fost găsită inconştientă de colegii săi luni după-amiază. Tânăra aflase că misiunea s-a terminat şi că urma să intre într-un program de mobilitate geografică, potrivit unui lider al sindicatului, care nu a putut preciza în ce stare de află femeia. 

Sindicatele impută seria de sinucideri tehnicilor greşite de management din acest grup cu circa 100.000 de angajaţi în Franţa. Statul deţine 26% dintre acţiunile companiei, fiind principalul acţionar al grupului privatizat în 1997. 

Cei 23 de angajaţi care s-au sinucis au avut, fiecare, povestea sa, "cu siguranţă, dar este vorba despre aceeaşi companie şi adesea expresia unei mari dezordini şi unei mari singurătăţi în companie", a afirmat ministrul economiei, Christine Lagarde. Trebuie depuse toate eforturile "pentru a ajunge la cauza acestor probleme şi pentru a înţelege dacă restructurările, dacă schimbările de meserie" se află la originea lor, a subliniat ea.

Cele 23 de cazuri "nu sunt drame personale", sinuciderea "la locul de muncă este un apel privind o problemă care este legată direct de locul unde se petrece fapta", consideră secretarul general al CFDT, François Chéreque. El a cerut suspendarea restructurărilor. 

De mai mulţi ani, sindicatele critică atmosfera neplăcută de muncă şi presiunea la care sunt supuşi salariaţii, în special pentru a-i determina să se înscrie într-un plan de restructurări voluntare, prin care 22.000 de angajaţi şi-au dat demisia în decurs de trei ani. În locul lor, au fost angajate 5.000 de persoane. 

Din punctul de vedere al sindicatelor, metodele de management se află la originea acestei serii de sinucideri constatată din februarie 2008. Astfel, în France Télécom rata sinuciderilor este de 5,4 la 100.000 de salariaţi anual, faţă de o medie de 1,6 la 100.000 de angajaţi în Franţa. 

Sinuciderea este "o afacere prea gravă, prea personală pentru a putea reduce acest fenomen la constatarea faptului că France Télécom are o problemă de organizare a companiei", a subliniat secretarul general al Preşedinţiei, Claude Guéant, cel mai apropiat colaborator al preşedintelui Nicolas Sarkozy. El a cerut, însă, companiei să îşi "ajute pe cei care sunt în dificultate". 

Conducerea grupului a propus săptămâna trecută să fie suspendate provizoriu mişcările în cadrul grupului şi a anunţat negocieri privind stresul începând din 18 septembrie, precum şi recrutarea a 100 de specialişti în resurse umane şi medici.

 

Mai multe articole despre:
sinucideri France Telecom