MENIU

Peste 130.000 hectare de pădure au dispărut între 1990 şi 2000

Foto: Realitatea TV

Pe zi ce trece, pădurea Băneasa dispare puţin câte puţin. În locul copacilor "cresc" vile somptuase. Ironia face ca mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari care construiesc pe fosta pădure să aibă pe copaci drept embleme iar siglele să fie verzi la fel ca ale ecologiştilor.

În urmă cu aproximativ 20 de ani cam pe aici era centrul pădurii Băneasa, mândria bucureştenilor. Acum au răsărit case somptuoase şi betoane, fără pic de verdeaţă.

Specialiştii de la Institutul de cercetări şi amenajări silvice studiază cu imagini din satelit cât au defrişat românii. Primele date ale studiului au apărut deja: din anul 1990 şi până în 2000 au dispărut peste 130 de mii de hectare de pădure. Pentru perioada recentă, studiul este în lucru. La o primă vedere, ritmul de defrişare a fost însă înzecit.

Harghita, Covasna, Satu Mare şi Maramureş sunt doar câteva dintre judeţele unde au dispărut păduri întregi. De aici şi efectele. Doar în anul 2008, poliţiştii au descoperit peste 5000 de infracţiuni silvice în întreaga ţară. În plus, au fost confiscaţi peste 30 de mii de metri cubi de copaci. Amenzile poliţiştilor totalizează 1,5 milioane de lei.

 

Mai multe articole despre:
păduri defrişări