MENIU

Peste 10.700 de angajaţi de la CFR ar putea fi disponibilizaţi

Foto: RTV

Propunerile de disponibilizări la cele trei companii CFR vizează un număr de peste 10.700 de persoane, a declarat preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România, după discuţiile cu MTI.

"Pentru CFR Călători se va propune o diminuare a personalului cu 1.400 de oameni, la CFR Infrastructură 800-1.000 de oameni, iar la CFR Marfă se doreşte disponibilizarea a 50% din angajaţi, adică 8.500 de oameni", a spus preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România, Iulică Măntescu.

Acesta a precizat că, indiferent care este numărul celor care vor fi concediaţi, situaţia societăţilor feroviare nu se va echilibra până nu se va veni cu subvenţia promisă şi asumată de Guvern.

 

Acesta a adăugat că, în ultimele lunile iunie şi iulie, la CFR Marfă, 34% dintre angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic, ceea ce a dus la o economie substanţială. De asemenea, Măntescu a precizat că în cadrul discuţiilor de miercuri nu s-a dezbătut problema împrumutului pentru plata salariilor la CFR Marfă, adăugând că nu ştie dacă aceasta este cea mai bună soluţie.

"Sperăm ca la rectificarea bugetară din această lună să se vină cu bani pentru calea ferată", a menţionat Iulică Măntescu.

Radu Berceanu avertiza, într-o declaraţie făcută pe 2 august, că "în a doua parte a anului" ministerul nu va mai avea bani "pentru salariile de la CFR".

La întâlnirea de la Ministerul Transporturilor dintre reprezentanţii sindicatelor feroviare şi conducerea societăţilor feroviare a participat subsecretarul de stat în ministerul de resort, Constantin Axinia, precum şi ministrul Radu Berceanu, care iniţial a declarat că nu va lua parte la aceste negocieri.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a anunţat, în data de 20 martie, că va reduce numărul personalului în sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR, astfel la CFR Marfă cu 5.949, la Călători cu 2.545 şi la Infrastructură cu 3.536.

Sindicaliştii de la cele trei societăţi ale CFR au organizat la sfârşitul lunii aprilie un miting de protest cerând păstrarea locurilor de muncă.

Mai multe articole despre:
negocieri CFR disponibilizări locomotivă mecanici