MENIU

Peste 1.200 de copii ai străzii în Bucureşti

Foto: Mihaela Achiroaie

Numărul copiilor străzii din Capitală este estimat la 1.270, iar majoritatea dintre ei cerşesc pentru a contribui la supravieţuirea familiilor din care provin, potrivit datelor prezentate de organizaţia Salvaţi Copiii, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă.

Rezultatele cercetării "Estimarea numărului de copii ai străzii în Bucureşti, Braşov şi Constanţa" arată că, în Capitală, continuă să se înregistreze cel mai ridicat număr de copii ai străzii. Potrivit unui raport din 2004 al Institutului Naţional de Statistică, numărul copiilor implicaţi în forme grave de muncă în mediul urban şi rural este de aproximativ 70.000.

Dintre copiii care muncesc pe stradă mai mult de opt ore pe zi, 44% cerşesc în condiţii dificile, iar cea mai mare parte a acestora suferă de boli de piele, TBC şi hepatită. Peste două treimi dintre copiii care muncesc pe stradă au abandonat şcoala, în majoritate în jurul vârstei de 11 ani, 34% sunt analfabeţi, iar 40% au cunoştinţe reduse de scris şi citit.

Cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă, organizaţia Salvaţi Copiii lansează campania "Implică-te în combaterea cerşetoriei", în colaborare cu Biroul Internaţional al Muncii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

În plus, din 5 iunie, a fost prelungit programul de lucru al serviciului dedicat protecţiei copiilor străzii din cadrul DGASMB - teleofnul de urgenţă 0800 821 218 şi al echipei stradale de intervenţie, de la 17.30, până la 21.30.

Legile privind protecţia drepturilor copilului prevăd pedepse cu închisoarea de până la şapte ani pentru persoanele care obligă copiii să cerşească, iar Codul Penal prevede pedepse cu închisoarea de la 3 la 15 ani pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate copiilor.