MENIU

Peste 1.000 de români vor să intre de bunăvoie la închisoare

Foto: RTV

Peste 1.000 de candidaţi s-au înscris pe cele 200 de posturi de gardian scoase la concurs în ţară de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. La Gherla, numărul celor care şi-au depus dosarele este de trei ori mai mare decât anul trecut.

Un gardian câştigă cel puţin 1.500 de lei pe lună la început, dar poate depăşi 2.000 de lei în funcţie de vechime şi sporuri. În plus, are masa asigurată. Aşa că pentru mulţi candidaţi, riscurile meseriei şi greutăţile muncii în închisoare trec pe planul doi. "M-am îndrumat spre acest sistem deoarece instituţiile astea ne oferă un loc de muncă stabil şi un salariu mai bun decât în celelalte domenii", a declarat unul dintre candidaţi.

În numai câteva zile, la Gherla s-au înscris peste 50 de persoane. "Dacă altă dată nu reuşeam să aducem candidaţi nici să completăm numărul de locuri, actualmente sunt depăşite cu mult, sunt peste aşteptări", a explicat directorul penitenciarului, Vasile Pop.

Cei care doresc să devină gardieni trebuie să fie cetăţeni români, să aibă maxim 30 de ani, peste 1,70 de metri înălţime, să fi absolvit cel puţin liceul şi să aibă cazierul curat. Ei trebuie să treacă de o testare psihologică şi de probe sportive eliminatorii, apoi vor da examene la limba română şi istorie. 

"Datorită situaţiei sociale, un loc de muncă sigur, tinerii se îndreaptă mai mult spre meseriile de agent, de agent de penitenciare, probabil sunt mai atractive faţă de alte meserii care sunt acum pe piaţa muncii", a explicat Vasile Pop.