MENIU

Persoanele reţinute în cazul înmatriculărilor false din Constanţa au fost eliberate

Foto: wordpress.com

Tribunalul Constanţa a decis să respingă ca nefondată propunerea de arestare formulată de DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa faţă de cele două persoane reţinute în cazul înmatriculărilor auto false, astfel că acestea au fost eliberate.

Judecătorii au dispus ca inculpaţii Scarlat Daniel Ştefan şi Tănase Teodor Sorin să nu fie reţinuţi, dar au stabilit împotriva lor luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi municipiul Constanţa.

Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea, inculpaţii sunt obligaţi să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţiei sau ori de câte ori sunt chemaţi; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura; să nu deţină să nu folosească nici o categorie de arme. De asemenea, inculpaţii mai trebuie să respecte obligaţia de a nu comunica între ei, cu ceilalţi învinuiţi/inculpaţi precum şi cu martorii din acest dosar.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

Procurorii DIICOT au cerut Tribunalului Constanţa mandate de arestare pentru două din cele zece persoane puse sub învinuire în scandalul falsificării plăcuţelor de înmatriculare, respectiv pentru şeful atelierului unde se confecţionau plăcuţele şi pentru administratorul firmei care le comercializa.

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, a declarat sâmbătă, pentru NewsIn, că, deocamdată, au fost puse sub învinuire zece persoane, din care două au fost reţinute, iar opt au primit interdicţia de a părăsi ţara. Persoanele reţinute sunt Scarlat Daniel Ştefan, şeful unui atelier unde se confecţionau plăcuţele false şi administratorul unei firme care comercializa plăcuţele de înmatriculare falsificate.

De asemenea, Codruţ Olaru a explicat, pentru NewsIn, că reţeaua infracţională dubla orice număr din ţară, mai puţin cele din Constanţa, pentru a nu da de bănuit. În consecinţă, este posibil ca mai multe autoturisme din ţară, din oraşe diferite, să aibă acelaşi număr de înmatriculare, drept pentru care ancheta procurorilor se va extinde asupra unor judeţe ca Harghita sau Bucureşti.

Procurorii DIICOT au ridicat vineri la Constanţa peste 1000 de certificate de înmatriculare şi zeci de plăcuţe de înmatriculare false, pe care o reţea infracţională le folosea la înmatricularea de maşini a căror provenineţă nu era clară sau care nu puteau fi înmatriculate legal, spun surse judiciare.

Astfel, anchetatorii verifică în continuare arhiva dintre anii 2006-2008 a Serviciului Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Constanţa, urmând să ridice documentele relevante.

Certificatele de înmatriculare şi plăcuţele falsificate ridicate vineri erau confecţionate de membrii reţelei, care aveau softuri de imprimare speciale, potrivit aceloraşi surse apropiate anchetei. Persoana care comanda plăcuţele şi certificatele de înmatriculare era responsabilul de zonă al atelierului care le confecţiona pentru serviciul de înmatriculări.

Sursele citate au explicat pentru NewsIn că apariţia acestor numere şi certificate false este foarte şi pentru că se dublează numere de înmatriculare deja existente şi, în cazul unui accident rutier, poate fi trasă la răspundere o altă persoană. Anchetatorii au identificat deja mai mulţi posesori ai unor autoturisme care au numere identice cu cele falsificate.

Mai multe persoane au fost reţinute, vineri, în dosarul în care DIICOT percheziţionează 14 imobile şi Sediul Serviciului Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Constanţa, spun surse apropiate anchetei. Ofiţerii DGIPI i-au monitorizat pe cei ridicaţi vineri din luna septembrie, informaţii despre activitatea acestora datând încă din 2006. Percheziţiile de vineri dimineaţă au fost hotărâte de procurorii DIICOT în urma informaţiilor DGIPI, care arată că numărul celor implicaţi în reţea este mult mai mare.