MENIU

Pentagonul pregăteşte un internet interplanetar

FOTO: Flickr / woodleywonderworks

Sateliţii artificiali gravitează în jurul Terrei de o jumătate de secol, însă informaţiile oferite de aceştia sunt încă greu accesibile oamenilor de rând. Darpa, divizia de cercetare a Pentagonului, plănuieşte instalarea unor conexiuni broadband pentru a rezolva această problemă.

Darpa a lansat de curând ideea de a pune în funcţiune o conexiune terestră broadband care să deservească navele cosmice care orbitează în imediata apropiere a Pământului. Un astfel de proiect ar oferi sateliţilor un flux constant de 100 kbps, care să funcţioneze în ambele sensuri. Potrivit Wired, sistemul va deveni operaţional în 2012 sau 2013.

Deşi îmbrăţişează iniţiativa, Brian Weeden, fost oficial în cadrul U.S. Air Force Space Command, crede că o astfel de conexiune nu va fi uşor de făcut: "Protocolul pe care îl foloseşte internetul nu a fost realizat cu gândul la spaţiu. Întârzierile de timp pe care informaţia le va suporta în timpul circulaţiei între aceste noduri pot fi mari. Până la orbita geostaţionară se scurg 300 de milisecunde la viteza luminii, dus-întors se pierde o jumătate de secundă, ca să nu mai adăugăm şi alte pierderi de timp care se pot adăuga. E unul dintre motivele pentru care o conexiune de internet cu sateliţii este ineficientă".

În cazul în care coborâm sub această orbită geostaţionară, sateliţii sunt în continuă mişcare, iar conexiunile devin la fel de dificile.

Mai multe articole despre:
internet spaţiu broadband darpa