MENIU

Pensiile de peste 10.000 lei vor fi reduse la cel mult jumătate în urma recalculării, susţine Şeitan

Foto: bzf.ro

Pensiile foarte mari, de peste 10.000-15.000 lei, vor ajunge în medie la 40-50% din valoare în urma recalculării celor aproape 200.000 de pensii speciale, a anunţat marţi noul secretar de stat în Ministerul Muncii, Mihai Şeitan.

"E clar că pensii de 350 de milioane de lei (vechi, 35.000 lei noi n.r.) nu o să apară. A apărut pe o altă bază de calcul decât contribuţia efectivă. Nu putem lăsa să existe pensii de 350 de milioane de lei în condiţiile în care cei care au contribuit la fel ar urma să câştige 50 de milioane. Pensionarii nu-şi pierd dreptul la pensie în urma recalculării, însă cuantumul pensiei este altceva", a explicat Şeitan.

Secretarul de stat în ministerul Muncii a mai spus că nu există un plafon pentru recalcularea pensiilor şi că s-a decis asumarea răspunderii în Parlament pe Legea unitară a pensiilor publice după ce au fost convenite cu sindicatele principiile care stau la baza elaborării actului normativ.

Pe de altă parte, sindicatele prezente marţi la discuţiile de la Ministerul Muncii au anunţat că în decursul acestei săptămâni vor veni cu propuneri de modificare a Legii pensiilor, ce vor fi depuse cel mai probabil direct la Guvern.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea sistemului unitar de pensii. Proiectul de lege prevede transformarea Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), ce administrează sistemul public de pensii, în Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), precum şi înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată prin majorarea penalizării de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensionare.

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să aprobe legislaţia revizuită a pensiilor până în 31 decembrie.