MENIU

Pensiile ar putea creşte în raport cu rata inflaţiei din 2011

Pensiile ar putea fi majorate în raport cu rata inflaţiei

Sunt vehiculate mai multe variante de calcul a pensiilor, pentru cei care urmează să îşi încheie activitatea profesională.

Pensiile ar putea fi majorate în raport cu rata inflaţiei, începând cu 1 ianuarie 2011.

Este vorba despre o propunere a Ministerului Muncii, la recomandarea reprezentanţilor FMI şi Băncii Mondiale. Mai mult, sunt şanse slabe ca punctul de pensie să crească la 45 la sută din salariul mediu brut, în următorul an, iar oficialii străini propun modificări în privinţa calculului pensiilor.

Una dintre propuneri pentru majorarea pensiilor vine din partea experţilor internaţionali, care spun că punctul de pensii ar trebui să fie un raport între 40 la sută din salariul mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.

Acest indice se va plica o singură dată la înscrierea iniţială la pensie.
O altă variantă ar fi cea prevăzută în proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice. În acest caz, punctul de pensie se calculează în urma unei adunări simple: valoarea punctului de pensie din anul precedent majorat în raport cu rata inflaţiei, la care se adaugă jumătate din creşterea salariului mediu brut prognozată pentru anul viitor.

Şi într-un caz şi în altul se propune ca majorarea pensiilor să fie făcută în raport cu rata inflaţiei, iar punctul de pensie să fie bază doar la calcularea primei pensii. În acest an punctul de pensii a rămas la 43,2 la sută din salariul mediu brut, adică 732 de lei. Asta deşi, potrivit legii, de la 1 ianuarie 2009 ar fi trebuit să fie de 45 la sută. Nici pentru 2010 nu sunt şanse ca acesta să crească, din cauza dificultăilor financiare.