MENIU

Pe dealul de la Babadag se află cel mai vechi mormânt musulman, al lui Koyun Baba

Foto: RTV
Nu departe de Babadag se află cel mai vechi mormânt musulman, unde odihneşte păstorul Koyun Baba

Stăruie în mintea oamenilor de 800 de ani. Tot ei au transformat povestea în legendă. Nu departe de Babadag se află cel mai vechi mormânt musulman, unde odihneşte păstorul Koyun Baba. E loc de pelerinaj pentru credincioşii din zonă. În semn de respect, aceştia urcă pe coate şi genunchi dealul care duce la mormântul lui Koyun Baba. Practic, monumentul funerar a devenit un fel de Mecca a Dobrogei.

Una dintre legende spune că bătrânul Koyun Baba a salvat Babadagul de la dezastru. Păstorul a stăvilit apele ameninţătoare care coborau de pe munte către sat, folosind lâna oilor pe care le avea. Multe sunt poveştile despre omul care se pare că a trăit la Babadag acum opt secole.

Deşi este interzis, musulmanii continuă să-şi agaţe haine rupte în timpul urcuşului pe dealul care duce la mormântul lui Koyun Baba. Ei spun că acesta este un semn de preţuire şi de respect faţă de salvatorul Babadagului de odinioară. Mormântul, deşi simplu şi ştirbit pe ici, pe colo de vreme, dă senzaţii stranii, de nelinişte şi totodată împăcare. Adevărata legendă sălăşluieşte în mintea oamenilor şi ei o fac să existe în timp. Atât de mult, încât orice localnic din Babadag vine aici să-şi pună o dorinţă.

"Mormântul s-ar putea să existe din secplul XIII-XIV, pentru că în secolele astea au venit primii mercenari turci, în frunte cu Sar Saltuk care are mormântul în Babadag. Se spune că ciobanul respectiv era din primele generaţii de turci care s-au mutat în Dobrogea", a precizat un localnic din Bagdad, Iusif Rusen.

Se mai spune că atunci când a fost găsit mort de către localnici, bătrânul păstor arăta ca în viaţă. Poate tocmai de aceea, legenda continuă.

Mai multe articole despre:
turism pelerinaj Dobrogea mormânt legendă Doborgea