MENIU

PD-L a susţinut că forul de anchetă în cazul Ridzi nu poate funcţiona, PSD, PNL şi UDMR i-a contrazic

Foto: cotidianul.ro

Liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader, a declarat marţi, că înfiinţarea Comisiei de anchetă în privinţa ministrului Monica Iacob Ridzi nu mai este justificată în condiţiile în care s-a declanşat o anchetă la DNA, invocând în acest sens articolul 74 din Regulament, fiind contrazis de PSD, PNL şi UDMR.

Democrat-liberalul a susţinut, în plenul Camerei, că nu se pot desfăşura, în paralel, două anchete pe acelaşi subiect, motiv pentru care Comisia de anchetă nu poate funcţiona.

"Am întrebat la Parchetul General dacă există o plângere penală formulată de PNL. Doamna procuror general ne comunică că, într-adevăr, în data de 19 iunie 2009, la Parchetul de pe lângă Înalata Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat denunţul formulat de PNL prin reprezentantul legal, preşedintele Crin Antonescu, împotriva ministrului Tineretului şi Sportului, cu privire la încheierea unor contracte de servicii în valoare de 630.000 euro pentru organizarea Zilei Tineretului. Denunţul a fost trimis la DNA pentru competentă soluţionare. În această stiuaţie, având în vedere articolul 74 din Regulament, activitatea Comisiei nu mai poate să funcţioneze, pentru că nu putem să facem două anchete paralele, motiv pentru care vă rog să luaţi act că respectiva Comisie nu poate să funcţioneze. Ancheta penală ne va spune în ce condiţii s-au încălcat prevederile legale", a precizat Toader. 

Deputatul PD-L a fost contrazis de social-democratul Nicolae Bănicioiu, care a susţinut că democrat-liberalii încearcă să găsească tertipuri pentru a scăpa de înfiinţarea Comisiei.

"Ceea ce spune domnul Toader nu este regulamentar. Vă bazaţi pe informaţii din presă, care pot sau nu să fie reale şi, chiar dacă ar fi reale, asta nu înseamă că a început urmărirea penală, deci Comisia de anchetă poate să funţioneze. Rugămintea mea ar fi ca să nu mai încercaţi să găsiţi tot felul de tertipuri pentru a scăpa de această Comisie. Doamna ministru va avea ocazia să-şi dovedească nevinovăţia în această Comisie", a susţinut deputatul PSD.

Şi liberalul Bogdan Olteanu a negat că ar exista o informaţie din partea Parchetului privind începerea cercetării penale în cazul Ridzi, acuzând PD-L că vrea să evite ancheta.

"Nu este decât dorinţa de a evita această anchetă parlamentară, nu s-a transmis nicio informaţie din partea Parchetului aşa cum s-a întâmplat în toate celelalte cazuri de când avem Parlament în România că a început o cercetare sau urmărire penală, că Parchetul solicită Parlamentului să-i pună toate datele la dispoziţie. Acela este momentul în care, potrivit Regulamentului şi cutumei parlamentare, se suspendă activitatea unei Comisii", a precizat Olteanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a propus să se continue dezbaterea pe articole a proiectului de Hotărâre, urmând să se dea şi votul pentru înfiinţarea Comisiei la sesiunea de vot final.

Potrivit Robertei Anastase, după înfiinţarea Comisiei se vor cere lămuriri din partea procurorului general cu privire la ancheta judiciară, iar dacă procurorul va răspunde că în cazul Monicăi Iacob Ridzi s-a demarat o anchetă judiciară, activitatea Comisiei va înceta de drept.