MENIU

Patriciu spune că nu l-a încurajat pe Principele Radu să candideze la alegerile prezidenţiale

Foto: Wikipedia

Liberalul Dinu Patriciu, care reiterează faptul că este monarhist, este de părere că şeful statului trebuie să aibă un rol de reprezentare, dar spune că "nu a venit timpul să discutăm despre asta" şi că nu l-a încurajat pe Principele Radu să candideze la alegerile prezidenţiale.

"Nu, dimpotrivă", a răspuns Dinu Patriciu, întrebat de ziariştii de la Evenimentul Zilei dacă i-a spus vreodată principelui Radu ceva care să-l încurajeze să candideze. Dinu Patriciu spune că prezenţa Principelui Duda în cursa prezidenţială îl pune pe Crin Antonescu "în situaţia dificilă de a fi pe locul doi", dar că "în turul al doilea toate aceste voturi se pot mobiliza pentru o Românie care îndepărtează pericolul unei dictaturi".

În acelaşi interviu, Dinu Patriciu recunoaşte că l-a sfătuit pe Călin Popescu Tăriceanu să renunţe la condiţia de a fi premier în negocierile cu PSD pentru formarea Guvernului imediat după alegerile parlamentare şi că i-a spus, de asemenea, lui Tăriceanu "ar fi mai bine pentru el şi pentru partid" să nu candideze din nou la preşedinţia PNL.

Despre Crin Antonescu, Dinu Patriciu spune că "e un nou tip de politician", iar despre Sorin Oprescu - că a vorbit "în treacăt" despre posibila candidatură a acestuia la alegerile prezidenţiale, dar că personal nu crede ca ar fi bine să candideze "atâta vreme cât a promis că va rămâne şi că va face treabă". Patriciu afirmă că Adrian Năstase este "adversarul principal al lui Băsescu" şi că este "hărţuit" prin dosarele instrumentate de procurori.

Întrebat pe ce se bazează  când vorbeşte despre pericolul unei dictaturi şi despre potenţialul de dictator al preşedintelui Băsescu, Dinu Patriciu a explicat că acest lucru reiese din ceea ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani, dând ca exemple "revigorarea serviciilor secrete, golănia din politică, guvernarea prin televizor, un sistem judiciar deformat de justiţia făcută pe televizor".  "La începutul anilor '90, Ion Iliescu era mult mai decent decât este Traian Băsescu. Avea un complex: dorea democraţia, dar aşa cum o înţelegea el", a declarat Dinu Patriciu, care a adăugat că mineriadele "sunt o expresie a sistemului care începuse să se reformeze". "Nu cred că el (Ion Iliescu, n.r.) a dat vreun ordin, cred că sistemul s-a mobilizat. Am dovezi că a fost aşa", a spus Patriciu, precizând că va povesti despre acest lucru atunci când îşi va scrie memoriile.

Omul de afaceri susţine că actualul Guvern nu a luat măsuri anticriză şi că nu are un program în acest sens, afirmând că "tembelismul guvernamental e o constantă a politicii în ultimele două decenii". El susţine că în toată această perioadă "politicienii au fost prizonierii birocraţiei care s-a înmulţit, din 1990, de patru ori". Întrebat dacă include şi perioada guvernării Tăriceanu, Patriciu raspunde: "categoric da", reproşându-i fostului premier că nu a pus în practică procesul de descentralizare, "nu a avut forţa de a schimba complet sistemul administrativ".

Dinu Patriciu afirmă că este împotriva acordului cu FMI susţinând că acesta "va fi plătit scump, se va reflecta în nivelul de trai". În opinia omului de afaceri cursul de schimb "nu va putea fi susţinut" la actualul nivel, urmând ca în a doua jumătate a anului să se ajungă, probabil, la un nivel de "4,7 sau 4,8 lei pe un euro".