MENIU

Pastile de slăbit cu efectele unor droguri au fost retrase de pe piaţă

Pastilele provoacă insomnii, aritmii şi dau dependenţă
Foto: RTV

Insomnii, palpitaţii, stări de euforie şi dependenţă. În magazinele din România se vând pastile de slăbit cu efectele unor droguri. Mai precis, în Vaslui, unde autorităţile sanitare au retras de pe piaţă două tipuri de pastile despre care susţin că ar conţine un derivat al amfetaminei, o substanţă cu efecte halucinogene.

La Vaslui au fost retrase de pe piaţă 120 de capsule de slăbit. Pastilele retrase de pe piaţă nu se vindeau în farmacii. Medicii spun că nu sunt un produs natural sută la sută, aşa cum sunt prezentate. În compoziţia lor au un derivat al amfetaminei, care provoacă reacţii adverse.

Pastilele pot fi comandate şi pe internet, însă nu sunt recomandate fără avizul medicului.

Ministerul Sănătăţii vrea să interzică vânzarea pastilelor de slăbit dacă acestea nu au avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Deja, în farmacii şi magazinele de tip Plafar, se efectuează controale. 

"De mai bine de două săptămânii sunt în curs controale cu ANPC şi ANSVSA. În România distribuţia lor va fi interzisă în câteva luni, apoi vedem în funcţie de reglementările UE", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.