MENIU

Parlamentul italian a dezbătut miercuri un plan anticriză

Foto: sxc.hu

Parlamentul italian a dezbătut miercuri un pachet de legi anticriză. Marţi, premierul Silvio Berlusconi a semnat un decret-lege pentru Planul Casa, care îşi propune susţinerea financiară a construcţiei în următorii cinci ani a 100.000 de noi locuinţe.

Decretul pentru Planul Casa prevede alocarea iniţială a sumei de 200 de milioane de euro, urmând să fie suplimentată cu 550 de milioane de euro în următorii 5 ani. Cu aceşti bani guvernul italian îşi propune ca obiectiv construcţia a peste 100.000 de locuinţe, dintre care o mare parte sociale ce vor fi date în folosinţă la un preţ redus.

Este prima măsură adoptată de Guvernul Berlusconi pentru a depăşi criza financiară. Comisia de Bilanţ şi Finanţe a Camerei Deputaţilor a aprobat deja pachetul anticriză, ce a fost discutat miercuri în şedinţa Camerei. Este destul de probabil ca şi în acest caz Guvernul Berlusconi să ceară votul de încredere.

Măsurile conţinute în acest pachet de legi privesc pe de o parte creşterea vârstei la care femeile care lucrează în administraţia publică se pot pensiona, iar pe de altă parte o minireformă a sistemului de pensii.

O măsură care a stârnit numeroase polemici este însă cea privind aşa-zisul scut fiscal, ce prevede reducerea cu 3% a taxelor pentru firmele ce-şi refac capitalul pe timp de 5 ani, măsură ce ar trebui să încurajeze întoarcerea de capital din exterior. Pentru opoziţie această măsură încurajează doar evaziune fiscală.

Nu lipseşte din pachet nici finanţarea localităţilor care au demonstrat că au o administraţie stabilă, pentru care vor fi alocate două milioane de euro.