MENIU

Parlamentarii şi-au stabilit procedurile pentru a avea acces la informaţii clasificate

Foto: NewsIn

Conducerea Legislativului a adoptat miercuri o Hotărâre de aprobare a procedurilor interne privind accesul parlamentarilor la informaţii clasificate, proceduri cerute de Legea Canacheu, prin care senatorii şi deputaţii nu mai au nevoie de certificat ORNISS.

Potrivit reglementărilor adoptate de Camera Deputaţilor şi Senatului, atribuirea clasei şi nivelului de secretizare a informaţiilor se realizează prin consultarea ghidului de clasificare şi a listelor cu informaţii secrete de stat elaborate sau deţinute de Camera Deputaţilor şi Senat, aprobate prin Hotărâri de Guvern.

Un articol al Hotărârii Parlamentului stipulează că emitentul unui document secret de stat are obligaţia de a stabili şi termenul de clasificare pentru acel document. De asemenea, este interzisă clasificarea informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt supuse prevederilor legale privind liberul acces la informaţii de interes public.

Pentru implementarea măsurilor de protecţie a informaţiilor clasificate în Parlament funcţionează, la Camera Deputaţilor Structura de securitate şi Biroul pentru protecţia informaţiilor clasificate, şi la Senat Structura de securitate şi Biroul pentru protecţia informaţiilor clasificate, registratură şi arhivă. Structurile de securitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului planifică, organizează, coordonează şi controlează aplicarea măsurilor privind protecţia informaţiilor clasificate în cadrul instituţiei.

Parlamentarii care, prin exercitarea atribuţiilor funcţionale, urmează să aibă acces la informaţiile clasificate vor fi instruiţi de către Structurile de securitate ale celor două Camere cu privire la conţinutul reglementărilor privind protecţia informaţiilor clasificate.
Şefii Structurilor de securitate sunt secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului sau unul dintre secretarii generali adjuncţi.
Mai multe articole despre:
parlamentari lege acces