MENIU

Parc de centrale eoliene, construit în judeţul Constanţa

Foto: RTV

România trebuie să încurajeze investiţiile în surse alternative de energie. Angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană, ne obligă ca până în 2019 mai mult de o treime din energia electrică produsă să fie din resurse regenerabile. Acum am depăşit cu puţin 25%, iar investiţiile sunt necesare. Un parc eolian se construieşte în Dobrogea, în zona Fântânele- Cogealac.

În România, doar 1% din necesarul de energie este produs prin puterea vântului. Chiar dacă ţara noastră are suficiente zone unde s-ar putea ridica centrale eoliene, investitorii întâmpină numeroase probleme. La Cogealac, în judeţul Constanţa, o companie străină vrea să construiască sute de morişti. Societatea a primit autorizaţii de la ministere, ANRE, de la autorităţi locale, dar şi de la comisiile care au verificat până acum proiectul. Singura care a contestat actele a fost primăria, iar compania a fost amendată şi a trebuit să închidă şantierul.

"Sunt multe acţiuni care sunt pe rolul instanţelor constănţene, vizavi de valabilitatea autorizaţilor de construire, vizavi de procesele verbale emise de primarul comunei Cogealac în care a dispus măsuri complementare nelegale de sistare a lucrărilor de construire", a declarat Corina Mardale, avocat Tomis Team.

"I-am amendat iniţial pentru că la şantier nu se găseau niciun fel de documente deşi se începuseră lucrările de decopertare, şi după acea i-am amendat pentru că documentele obţinute, respectiv autorizaţia de construcţie era obţinută pentru terenul din Fântânele", a explicat Tiberiu Maftei, consilierul personal al primarului din Cogealac.

În schimb, la Fântânele, comuna învecinată, s-a investit în centrale eoliene, iar acum oamenii se bucură de rezultate. Drumurile au fost pietruite, iar localitatea va avea iluminat public gratuit. În plus, localnicii pe terenurile cărora au fost amplasate centralele eoliene primesc câte trei mii de euro pe an, timp de 30 de ani.

"Este benefic pentru comunitate, în primul rând prin impozitele şi taxele
care vor intra la bugetul local (...) Aceste eoliene vor veni ca o mană cerească pentru dezvoltarea comunităţii în sensul lucrărilor de infrastructură şi alte feluri de lucrări ce se vor face în continuare", a precizat primarul din Fântânele, Gheorghe Popescu.

Firma care a demarat proiectul spune că în zona Fântânele se vor produce 6.000 de MW pe an, adică aproape jumătate din potenţialul total al României în sectorul energiei eoliene.