MENIU

Pârâul Gậrda Seacă din Apuseni a săpat în munte o galerie lungă de 20 de kilometri

Foto: RTV
Pârâul Gârda Seacă din Munţii Apuseni trece prin galeria Coiba Mare

Apusenii sunt străbătuţi de zeci de pâraie. Cu tenacitate, apa a săpat în stâncă galerii lungi de mii de metri, până când a ajuns în cealaltă parte a muntelui.

Prin multe din aceste galerii nu a călcat încă picior de om. Unele sunt adevărate capcane şi mulţi şi-au găsit sfârşitul în ele. Cel mai spectaculos loc este de departe Coiba Mare, un tunel săpat în munte de pârâul Gârda Seacă. 

Pentru că zăpada este foarte mare, suntem nevoiţi să renunţăm la maşină. Mai avem de mers cam un kilometru până la Coiba Mare. Drumul nu este deloc uşor, dar ghidul nostru, om obişnuit cu drumeţiile, ne încurajează la fiecare pas.

Din cauza stratului gros de zăpadă nici măcar nu ştim dacă păşim pe teren sigur, de aceea trebuie să fim extrem de precauţi.

Ajungem în sfârşit. Pârâul Gârda Mare pătrunde în munte printr-o poartă înaltă de aproape 50 de metri. Ghidul nostru ne spune că pe vremuri aici a fost o peşteră, dar o parte din stâncă s-a prăbuşit.

Deşi în această perioadă a anului în munti găseşti doar zăpadă, aici am dat de un colţişor cu adevărat verde. Este singurul loc în care ai impresia că primăvara a venit deja. Sătenii mi-au zis însă că este vorba de mătragună, una dntre cele mai otrăvitoare plante pe care moaţele o foloseau pentru a-şi ademenii feciorii.

La întoarcere nu mai suntem la fel de tensionaţi. Cunoaştem deja drumul şi ştim bine de ce anume trebuie să ne ferim pentru a ajunge în siguranţă acasă. Aşa că ne putem bucura şi de frumuseţile locului.

Pe timpul iernii, peisajul în Munţii Apuseni este format din patru elemente. Stânci, brazi, zăpadă şi din când în când casele moţilor. Deşi drumul până aici este foarte anevoios, merită să încercaţi, fiindcă aici, până şi atunci când respiraţi sau călcaţi în zăpadă, aveţi impresia că vă contopiţi cu natura.