MENIU

Papa l-a primit pe Iuşcenko şi a discutat cu el despre "importanţa unităţii creştinilor"

Foto: cotidianul.ro

Papa Benedict al XVI-lea l-a primit luni la prânz pe preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, discutând cu acesta despre "importanţa unităţii creştinilor", a anunţat Vaticanul într-un comunicat de presă.

Papa şi preşedintele "nu au pierdut ocazia de a sublinia (...) importanţa dialogului între creştini pentru a promova unitatea, respectul tuturor şi în vedea unei coabitări paşnice", arată comunicatul.

Cei doi au discutat şi despre "bunele relaţii bilaterale dintre Ucraina şi Sfântul Scaun, precum şi despre perspectivele de consolidare a cooperării în domeniul cultural şi social", potrivit aceleiaşi surse.

Ucraina este o ţară majoritar ortodoxă, dar are o minoritate catolică, dintre care câteva milioane de "greco-catolici", de rit oriental.

Preşedintele ucrainean, însoţit de o delegaţie de zece persoane, a discutat mai întâi în privat cu Benedict timp de 20 de minute. Ulterior, l-a întâlnit pe numărul doi de la Vatican, cardinalul Tarcisio Bertone şi "şeful diplomaţiei", Dominique Mamberti.

Papa şi preşedintele ucrainean au procedat la tradiţionalul schimb de cadouri, Benedict al XVI-lea oferind medalii de aur scoase în timpul pontificatului său, iar Iuşcenko i-a dat o statuie de marmură.

Iuşcenko l-a invitat pe Benedict în Ucraina, în urmă cu doi ani, după ce predecesorul său, Ioan Paul al II-lea vizitase această ţară în 2001.