MENIU

Pandemia de gripă porcină va dura până în 2011, avertizează Cristian Vlădescu

Foto: prisonplanet.com

Pandemia de gripă A/H1N1 nu se va termina mai devreme de primăvara anului 2011, avertizează directorul Direcţiei de Sănătate Publică şi Management Sanitar, recomandându-ne să nu mergem pentru o răceală banală la spital, de unde ne puteam întoarce cu o infecţie spitalicească mai gravă.

"Cred că în România s-a reuşit destul de bine izolarea bolnavilor, nu este totuşi un cataclism ce se petrece acum. Cei care se prezintă la spital cu răceli obişnuite riscă să ia infecţii spitaliceşti, mai puternice decât cele obişnuite. La nivel global, din totalul pacienţilor infectaţi, doar între 1-10% ajung la spital. Dintre aceştia, sub 10% necesită spitalizare", a explicat dr. Cristian Vlădescu.

În ceea ce priveşte vaccinul pandemic ANTIGRIP, Institutul Cantacuzino are capacitatea de a fabrica toate vaccinurile necesare, care nu diferă de cele produse în orice alt laborator din Europa. "Procedurile de testare sunt similare cu ale tuturor ţărilor din UE, de aceea este important să dureze strict atât cât cer prevederile din legislaţia europeană, de la ANM. Tulpina virusului respectiv este produsă în afara României, dar vine cam în acelaşi timp la toate laboratoarele din Europa. Franţa, una dintre ţările cu cele mai mari laboratoare din lume, va elibera pe piaţă vaccinul pe 12 noiembrie, nu la foarte mare distanţă de noi, până la urmă. În România vaccinul va fi pus la dispoziţia publicului în ianuarie 2010. Se pot urgenta, cel mult, procedurile birocratice care ţin de producerea vaccinului, în niciun caz nu se poate scurta perioada de testare", a adăugat Cristian Vlădescu.

Potrivit acestuia, copiii de până în 10 ani nu vor putea fi vaccinaţi înainte de încheierea etapei de testare, adică până în ianuarie 2010, dar după ce vaccinul va fi testat, el este recomandat chiar din perioada de graviditate.

Emil Boc a anunţat că vor fi cumpărate din străinătate 500.000 de doze de vaccin contra gripei porcine, care vor fi utilizate pentru imunizarea copiilor cu vârste între 6 luni şi 15 ani. Boc a spus că este necesară achiziţionarea din străinătate a vaccinurilor destinate copiilor pentru a putea începe campania de vaccinare simultan cu cea a adulţilor, adică la 26 noiembrie.

Boc a mai precizat că 1,3 milioane de doze de vaccin au fost deja produse şi înfiolate de Institutul Cantacuzino şi că se aşteaptă finalizarea testelor pe oameni, pentru a fi aprobat vaccinul şi a fi disponibil la începerea campaniei de vaccinare.
Mai multe articole despre:
Emil Boc vaccin gripă porcină A/H1N1