MENIU

OSCE va trimite 25 de observatori pentru alegerile din România, sub conducerea unui expert rus

Foto: emaramures.ro

Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) va organiza, pentru alegerile din 22 noiembrie din România, o misiune limitată de observare condusă de expertul rus Vadim Jdanovici şi compusă, în total, din 25 de experţi şi observatori.

Misiunea limitată de observare a alegerilor condusă de Vadim Jdanovici va fi compusă din 11 experţi internaţionali provenind din nouă ţări membre ale OSCE care îşi vor desfăşura activitatea în Bucureşti. În plus, alţi  14 observatori pe termen lung vor fi trimişi în centre regionale din ţară.

Scopul misiunii este de a evalua dacă alegerile prezidenţiale din România sunt în conformitate cu obligaţiile faţă de OSCE şi alte standarde internaţionale, cât şi cu legislaţia internă a României.

ODIHR are o vastă experienţă în observarea proceselor electorale, în ultimul deceniu observând în jur de 150 de scrutine şi trimiţând mii de experţi observatori din întreaga regiune OSCE.

Chiar dacă misiunea din România va fi condusă de un expert rus, relaţiile dintre OSCE şi Moscova n-au fost tocmai cordiale în ultimii ani.

Reunind 56 de state, OSCE este instituţia care, înfiinţată în timpul Războiului Rece, a judecat în mod imparţial numeroase alegeri în Europa de Est şi în fosta Uniune Sovietică.

Mai multe articole despre:
alegeri campanie vot OSCE experţi