MENIU

Oprescu spune că Băsescu trebuie privit cu multă seriozitate, ca într-un ring, în lupta electorală

Foto: NewsIn

Sorin Oprescu l-a atacat pe Traian Băsescu, declarând că "încalcă orice principiu" şi că a urmărit să ţină PD-L la putere "pentru a depăşi momentul electoral", dar că, în turul al doilea, "i-ar da 5-0 la pauză lui Mircea Geoană" şi ar "sări la gâtul lui Crin Antonescu".

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Sorin Oprescu, a criticat decizia preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu desemnarea premierului, mesajul de pe bannerele electorale ale lui Băsescu, dar şi recenta declaraţie a acestuia, potrivit căreia scrutinul pentru prezidenţiale şi cel pentru parlamentare ar trebui să aibă loc în acelaşi timp.

"Ultimele ameninţări pe care le văd pe bannerele preşedintelui, intrat în campanie, nu se adresează parlamentarilor. Se adresează poporului român! Noi trebuie să spunem odată da, ne este frică să petrecem încă 5 ani şi să intrăm într-o dictatură la care poporul a renunţat în '89. Da, ne e frică de modul de a te comporta faţă de toţi, faţă de structurile statului, de cetăţeni, Parlament, şi de a călca în picioare orice fel de principiu. Când avem nevoie de mai multă raţiune, când este vorba de Constituţie, în loc s-o aplicăm, începem să o comentăm. Ce se ascunde în spate: ţinutul partidului din care face parte la putere pentru a depăşi acest moment electoral", a susţinut Oprescu. 

El şi-a subliniat statutul de independent arătând că un preşedinte independent "nu vine cu agenda grupului de interese" şi a făcut apel la cetăţeni să se prezinte la vot. "Chiar dacă au lehamite, sunt dezamăgiti, singura soluţie de a-şi face bine lor şi tuturor dacă vin şi doresc să voteze. Să sancţioneze ceva ce de 5 ani, din ce in ce mai mult a crescut si s-a intins ca o tumoră", a spus candidatul independent.
Oprescu a comentat şi afirmaţia lui Băsescu privind sincronizarea alegerilor, apreciind că este vorba de "o nouă cursă în lupta clasă politică versus cetăţeni".

"Nu pledez pentru mandate de 10 ani sau care se moştenesc. Pledez pentru neamestectul politicului. Politicul vrea să se agaţe din nou de ideea că cel mai tare partid care câştigă dă şi preşedintele. Pentru că vor să se întoarcă la aceeaşi idee", a criticat actualul primar al Capitalei.

Oprescu a mai spus că "îi este clar" că Traian Băsescu va intra în turul al doilea lea, însă şi-a exprimat temerea faţă de soarta lui Mircea Geoană sau Crin Antonescu, dacă aceştia vor ajunge în turul doi, alături de Băsescu.

"Ce nu mi-e mie clar e ce se intamplă cu băieţii ăştia dacă nu intru eu în turul al doilea. Cred că lui Geoană îi dă un 5-0 la pauză, ca să-l liniştească, iar Crin, cu sensibilitatea lui emoţională, părerea mea e că îi sare la gât direct...la urma urmei, e un luptător preşedintele. Îl admir, în general, astea sunt ultimele zbateri. Aţi văzut, ca la căţeii nervoşi", a comentat Oprescu. El a adăugat că Băsescu "trebuie privit cu multă seriozitate, ca într-un ring", iar, cine subapreciază felul în care acesta se va lupta pentru încă un mandat, greşeşte. 

Candidatul independent a precizat că, dacă nu va ajunge în turul al doilea, nu poate să-şi sfătuiască electoratul în legătură cu votul pentru ultimul tur, pentru că oamenii "au scara lor de valori şi merg pe cel pe care îl doresc ei"."Eu pot să-i sfătuiesc până la 01.00 noaptea, fiecare dintre oameni îşi are conştiinţa, priorităţile lor şi ştiu ce au de făcut. La partide mai funcţionează, că e disciplina de partid, care a ajuns cu ochelari de cal", a explicat Oprescu. El a adăugat că, totuşi, poate cel mult "sugera".

Oprescu a înaintat numele lui Daniel Dăianu ca premier - pe care şi l-ar dori dacă ar deveni preşedinte - şi a susţinut că ar aduna majoritate parlamentară "din toate partidele prezente în Parlament". "În momente grele, se poate crea o majoritate în jurul unei persoane indepedente, nu numai a cuvântului de independent", a spus Oprescu, dându-l ca exemplu pe Klaus Johannis. "Poate să fie foarte bine Dăianu, e în aceeaşi stare de independenţă ca şi Johannis, profesional e un om al finanţelor", l-a caracterizat Oprescu.

El a mai spus că ar opta pentru un număr redus de ministere şi că ar trebui desfiinţate cele care "pot intra într-o comasare logică".