MENIU

Operatorii de cablu TV spun că ar putea scumpi abonamentele cu 10%

Foto: http://www.ideo.ro/gizmo/files/2008/01/aquavision-waterproof-tv1.jpg

Abonamentele serviciilor de televiziune prin cablu s-ar putea scumpi cu 10 la sută. Avertismentul vine de la operatori, care spun că sumele plătite cântăreţilor, actorilor sau regizorilor pentru drepturile de autor ar putea creşte.

În prezent, firmele care retransmit prin cablu programe de televiziune plătesc 2% din venituri către titularii de drepturi de autor, precum cântăreţi, actori sau regizori. Aceştia din urmă au cerut însă majorarea procentului până la 12 la sută. Firmele de cablu susţin că acest lucru va duce automat la scumpirea abonamentelor.

"Orice procent peste 2 %, 12 % fiind cazul cel mai rău, va duce la o creştere a preţului serviciilor de retransmitere a programelor audiovizuale cu procentul peste 2 % care va fi stabilit de comisia de arbitraj," a precizat Radu Petric, preşedinte ACC.

Procentul plătit de către firmele de cablu titularilor de drepturi de autor este negociat la fiecare 3 ani. Cei care primesc bani în urma retransmiterii prin cablu, de regulă artişti, spun că suma plătită în prezent pentru fiecare apariţie la televizor este mult mai mică decît în celelalte ţări europene.

"Fiecare organism de gestiune colectivă a avut dreptul să-şi propună, în funcţie de practica europeană, procentul pe care l-a considerat îndreptăţit să-l colecteze pentru titularii de drepturi de autor pe care îi reprezintă", a declarat Ana Achim, director UCMR-ADA.

Decizia finală privind majorarea drepturilor de autor va fi luată de o comisie de arbitraj. Asta deoarece firmele de cablu şi titularii de drepturi de autor nu au putut ajunge la un acord.
Mai multe articole despre:
scumpire abonamente