MENIU

Operaţie în premieră mondială cu grefe de piele pentru faţă şi mâini, în Franţa

Foto: sxc.hu

Un bărbat de 30 de ani cu arsuri grave în urma unui accident din 2004 a primit grefe de piele pentru mâini şi faţă, în acelaşi timp, în cadrul unei operaţii complexe care a durat 30 de ore.

Intervenţia a fost realizată în Franţa de o echipă de 40 de medici. "Operaţia a fost un succes, iar pacientul este într-o stare generală bună", a declarat medicul chirurg Laurent Lantieri.

Operaţia de reconstrucţie a început cu grefa pentru mâini, pe faţa interioară a antebraţului. Apoi, toată partea superioară a feţei, de deasupra buzelor, a fost transplantată, inclusiv scalpul, nasul, urechile, fruntea, obrajii şi pleoapele superioare şi inferioare. "Este pentru prima dată când se face un transplant de piele pentru pleoape. Ochii pacientului erau în pericol. Acum trebuie să vedem dacă nervul va funcţiona, pentru a da mobilitatea pleoapelor", a precizat Lantieri.

"Pielea pentru grefa de mâini a fost prelevată de la un donator decedat, iar operaţia este una care trebuie făcută cu mare grijă, numai în cazuri excepţionale, deoarece este încă experimentală", a declarat medicul Christian Dumontier, specialist în astfel de chirurgie, indicând că aproximativ 40 de astfel de operaţii au fost făcute în lume până acum.

Transplantul de piele pentru faţă reprezintă a şasea operaţie de acest fel făcută în lume, însă este prima operaţie simultană pentru faţă şi mâini la acelaşi pacient. Bărbatul a fost înscris pe lista de aşteptare timp de un an, iar apariţia unui donator de sex masculin a permis prelevarea grefelor pentru mâini şi faţă.

Mai multe articole despre:
Franţa transplant medic piele