MENIU

OMS va spori controalele în ferme, pentru a identifica eventuale virusuri noi

Foto: moonmeadow.blogspot.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) intenţionează să intensifice controalele vizând fermierii şi animalele care suferă de gripă, din cauza potenţialului apariţiei unui virus necunoscut la alte animale decât porcii, potrivit une note publicate vineri seara pe internet.

"Studiile recente sugerează că virusul gripal de tip A la animale şi la oameni se comportă din ce în ce mai mult ca un grup de gene care circulă la gazde multiple şi că are un potenţial ca la animale, altele decât porcii, să genereze un nou virus", a explicat organizaţia.

"Această situaţie sporeşte nevoia de supraveghere şi de cooperare intensificată între autorităţile sanitare publice şi veterinari", a adăugat OMS.

Organizaţia recomandă ca, atunci când sunt detectate cazuri de gripă într-o fermă, să fie urmărite îndeaproape persoanele  care lucrează acolo, pentru a identifica cât mai devreme semnele unor boli respiratorii. În acest caz, OMS intenţionează să facă teste pentru a verifica dacă este vorba de o infecţie cu A(H1N1).

Organizaţia subliniază, însă, că în prezent cazurile de transmitere de la om la animal a virusului A(H1N1) sunt izolate.

În ceea ce priveşte cazurile, puţine, de porci infectaţi cu gripă porcină, nu există suficiente dovezi care să demonstreze că infecţia este de origine umană, afirmă OMS, care avertizează, însă, că o astfel de transmitere ar putea deveni frecventă.

În ceea ce priveşte alte animale, OMS a anunţat curci bolnave în Chile şi în Canada şi câteva animale domestice în SUA.

Organizaţia a avertizat, încă, că un nou virus gripal de tip H3N2, a fost descoperit recent în mai multe crescătorii de vizoni din Danemarca. Noul virus s-a format pe baza unei combinări între gene de gripă umană şi porcină, care nu a mai fost întâlnită până în prezent, dar care arată capacitatea virusului de a muta în organismul animalelor.

Testele au demonstrat că fermierii care lucrează în aceste crescătorii nu au fost infectaţi cu nou virus. "În pofida a tot, însă, acest incident demonstrează mediul în constantă evoluţie al virusului gripei, potenţialul său de schimbări neaşteptate şi nevoia pentru o vigilenţă permanentă, inclusiv privind animalele", potrivit OMS.
Mai multe articole despre:
porci virus ferme gripa OMS gripă porcină