MENIU

Odată ce s-ar face de râs, super-căpitanul Băsescu n-ar mai putea conduce nici măcar barca pe Cişmigiu, spun psihologii

Foto: NewsIn

Un bărbat degajat, relaxat, care nu face niciun efort pentru a-şi găsi cuvintele atunci când se adresează maselor. Este însă şi un om care, dacă pierde, pierde defintiv. Iată portretul făcut de psihologii Georgeta Ghinea şi Florin Tudose candidatului Traian Băsescu, pentru REALITATEA.NET.

Traian Băsescu \"se adaptează situaţiilor noi cu o viteză net superioară tuturor politicienilor români. Are intuiţie politică, poate transmite pe loc şi în orice situaţie un mesaj politic. Dacă ar fi avut o formaţie universitară politică, ar fi fost politicianul ideal, de neînvins\", spune psihologul Florin Tudose.

\"Râsul este principalul lui mecanism de apărare. Umorul îl salvează din orice situaţie. Agresivitatea este sublimată prin râs, invariabil mecanism de apărare. Din păcate mai râde şi când nu trebuie. Are un soi de misoginism care i se trage probabil din activitatea profesională pe care abia reuşeşte să îl ascundă: \"Iarna nu-i ca vara\" şi desigur că nici femeile nu sunt nişte politicieni vânjoşi. Acest aspect îl dezavantajează în relaţiile cu colaboratorii. Nu este negociatorul perfect şi ar trebui să aibă flexibilitate în negociere în aşa fel încât să nu pară că îl interesează doar situaţiile în care poate face scandal şi conflict. Odată ce s-ar face de râs, super-căpitanul Băsescu n-ar mai putea conduce nici măcar barca pe Cişmigiu. Dacă pierde, pierde definitiv\", mai spune Tudose.

Psihologul Georgeta Ghinea spune despre Traian Băsescu că se înscrie în \"tipologia bărbatului politic născut să fie comandant. Adică cel care comandă şi ale cărui ordine trebuie să fie respectate. Rolul îi vine mănuşă, nu face eforturi pentru a şi-l pune în joc. Pentru a fi lider sau comandant nu e nevoie să se falsifice\".

Ca personalitate publică, Ghinea spune că \"este un personaj care transmite încredere de sine. Este un barbat asumat, degajat, relaxat. Nu face niciun efort pentru a-şi găsi cuvintele atunci când se adresează maselor, e natural destins, ceea ce atrage simpatia celor mai mulţi dintre români\".

\"Pe Traian Basescu nu poţi să te superi şi cu atât mai mult să-l urăşti, decât daca esti invidios pe puterea lui carismatică. Pentru că este, fără îndoială, charismatic\", mai spune Ghinea.

REALITATEA.NET va realiza în aceste zile portertele psihologice ale celor mai importanţi candidaţi la funcţia de preşedinte al statului.

Citeşte şi:

Mircea Geoană-un preşedinte de plastic, dar un bărbat politicos şi manierat, mult mai potrivit pentru diplomaţie, spun psihologii

Crin Antonescu ar fi preşedintele nejucător, mereu absent, care în faţa unei crize ar spune că este la bibliotecă sau ar pleca în insula Capri, spun psihologii

Gigi Becali - un soi de Domnul Goe, instabil emoţional şi imatur afectiv, susţin psihologii