MENIU

Observatorii electorali ai partidelor moldovene denunţă intimidări la urne

Foto: RTV

Observatori din partea formaţiunilor politice înscrise în cursa pentru Parlamentul moldovean au denunţat nereguli la secţiile de votare, precum intimidări şi comportamente neadecvate ale preşedinţilor birourilor electorale, relatează Jurnal de Chişinău.

Astfel, la o secţie din Chişinău a fost semnat procesul verbal de predare a buletinelor de vot, în condiţiile în care urnele se închideau abia la 21:00. La o alta, tot din capitala moldoveană, buletinele de vot s-au ţinut în afara sălii amenajate ca secţie, a declarat reprezentantul Partidului Liberal la Comisia Electorală Centrală (CEC), Roman Andrieş.

Nicolae Răileanu, reprezentantul Alianţei Moldova Noastră la CEC, a spus că în satul Zaim, din raionul Căuşeni (situat la 87 km sud-est de Chişinău), la deschiderea secţiei de vot preşedintele biroului electoral a refuzat să le arate observatorilor conţinutul urnei. La insistenţele acestora, urna a fost totuşi verificată, iar în interior au fost găsite 10 buletine de vot, pe care fusese aplicată ştampila în favoarea Partidului Comuniştilor, a spus Răileanu.

În comuna Sângera, o persoană îi aduce pe alegători la vot cu un autobuz, iar la o secţie din sectorul Ciocana al capitalei, un cetăţean s-a prezentat cu două fişe de însoţire a buletinului de identitate, a anunţat Andrei Volentir, reprezentantul Partidului Democrat la CEC. Potrivit lui, unii preşedinţi ai birourilor electorale refuză să primească sesizările depuse de observatori despre încălcările semnalate.

După ce comuniştii Consiliului Raional Orhei (centrul ţării), primarul satului Dornici, care se plimba cu urna mobilă prin localitate, a primit un avertisment, potrivit observatorilor.

Alţi reprezentanţi ai partidelor, contactaţi de Info-Prim Neo, afirmă că au observat multiple încălcări ale normelor, dar neesenţiale.