MENIU

Obama consideră o şansă faptul că este afroamerican

Foto: www.smh.com.au

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, care a evitat să atagă atenţia asupra rasei sale în timpul campaniei, consideră acest element o şansă pentru a apropia oameni diferiţi.

Anunţul a fost făcut  într-un interviu publicat de Washington Post.
Barack Obama consideră că moştenirea sa rasială poate unifica şi transforma ţara.

"O întreagă generaţie va creşte considerând normal ca în cea mai importantă funcţie din ţară să se afle un afroamerican", a spus Obama în interviu. "Cred că acesta este un lucru extrem de important. Va schimba modul cum se vor privi pe ei înşişi copiii negri. Şi va schimba modul cum copiii albi îi privesc pe copiii negri. Nu aş subestima forţa acestor lucruri", a spus Obama.

Preşedintele ales al Statelor Unite speră să îşi folosească funcţia ca pe un exemplu al modului în care oamenii pot trece peste diferenţele dintre ei. "Ceea ce sper să devină un model este un mod de a interacţiona cu oameni diferiţi de noi, care nu sunt de acord cu noi, un mod de interacţiune care să modifice politica noastră", a spus preşedintele ales. "Iar acest lucru va influenţa evoluţia noastră în ceea ce priveşte relaţiile dintre rase".

Într-un discurs important din martie 2008, din timpul alegerilor primare, când părea să piardă cursa pentru învestitura Partidului Democrat, Obama a descris problema rasială drept un aspect din istoria şi viaţa Americii pe care nu toţi cetăţenii au reuşit să îl depăşească. "Ne-am aflat timp de mulţi ani într-un impas, în ceea ce priveşte problema rasială. Dar am ajuns la o convingere adânc înrădăcinată în credinţa mea în Dumnezeu şi în poporul american, aceea că lucrând împreună putem depăşi unele dintre rănile noastre provocate de rasism", a declarat el.

Mai multe articole despre:
rasism Casa Albă rasă Barack Obama