MENIU

Obama a discutat cu Gul şi Rasmussen, încercând să deblocheze numirea secretarului general

Foto: cbsnews.com

Preşedintele turc Abdullah Gul a discutat cu omologul său american Barack Obama şi premierul danez Anders Fogh Rasmussen în marja summitului NATO, despre diferendul privind succesiunea în funcţia de secretar general al Alianţei, potrivit agenţiei de presă Anatolia.

Discuţiile s-au referit în special la candidatura lui Rasmussen pentru funcţia de secretar general al NATO, potrivit agenţiei citate. Gul şi Obama au discutat în tete-a-tete timp de o oră, iar Rasmussen li s-a alăturat ulterior.

Turcia a rezistat până în prezent presiunilor partenerilor săi de a accepta numirea lui Rasmussen ca succesor al lui Jaap de Hoop Scheffer, care se retrage în 31 iulie. Şi Uniunea Europeană a semnalat, prin vocea comisarului pentru extindere Olli Rehn, că blocarea candidaturii lui Rasmussen nu face bine negocierilor Ankarei de aderare la Uniunea Europeană.

Totuşi, Turcia pare să se menţină pe poziţie. "De ce ar fi Turcia de acord asupra unui candidat astăzi? Vineri, premierul turc a discutat despre acest lucru şi rămânem la această idee", a spus oficialul, după ce premierul italian Silvio Berlusconi a discutat îndelung la telefon cu omologul său turc.

Turcia spune că Rasmussen nu poate gestiona misiunile sensibile ale NATO din lumea musulmană, din cauza modului în care s-a ocupat de criza din 2006 provocată de publicarea într-un ziar danez a unor caricaturi cu Mahomed, caricaturi ce i-au revoltat pe musulmani.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan îşi exprimase opoziţia faţă de numirea lui Rasmussen la conducerea NATO. "Mă îndoiesc de capacităţile sale de a contribui la pacea mondială", a declarat el vineri.
Pe lângă scandalul caricaturilor, Erdogan îi reproşează lui Rasmussen că nu a interzis un post de televiziune kurd din Danemarca, considerat de Ankara o portavoce a separatiştilor kurzi. Pe de altă parte, Rasmussen declarase la un moment dat că Turcia nu are vocaţia de a deveni membră a Uniunii Europene.
Discuţiile pentru desemnarea unui nou secretar general au fost reluate sâmbătă la Strasbourg, la summitul celor de 28 de lideri NATO. Deja însă, Statele Unite au încercat să minimalizeze un eventual eşec, spunând că desemnarea secretarului general nu este o urgenţă.