MENIU

Oamenii pot tasta cu puterea minţii

Judeţele cele mai sărace au avut cel mai rapid ritm de dotare cu computere în perioada 2001 – 2010

Concentrându-se asupra unor litere, oamenii care au implantate electrozi în creier le pot tasta numai cu ajutorul gândurilor.  

Neurologii sunt convinşi că odată cu aceste rezultate s-a mai făcut un pas important spre aparatele controlate mental ce vor putea să ne ajute să comunicăm doar cu ajutorul minţii.

Cercetătorii au folosit în ultima vreme scanări cerebrale pentru a vedea numere şi chiar pentru a extrage secvenţe video din mintea oamenilor.

Potrivit Live Science, neurologii au monitorizat de această dată doi pacienţi cu epilepsie pentru cu ajutorul unor electrozi plasaţi la nivelul creierului pentru a înregistra activitatea electrică generată de stimularea celulelor nervoase. Jerry Shih, şeful echipei de cercetare americane, a considerat că aceşti electrozi vor fi mai eficienţi dacă sunt plasaţi direct pe creier în loc să fie instalaţi pe scalp, cum se întâmplă în cazul electroencefalograme.

În acest fel, echipa condusă de Shih a fost capabilă să intuiască literele indicate mental de cei doi pacienţi cu o acurateţe de aproape 100%. “Scopul nostru este să găsim o cale pentru a folosi eficient şi constant undele cerebrale ale unui pacient pentru a duce la sfârşit anumite sarcini”, spune Shih.

Peste 2 milioane de americani ar putea beneficia de astfel de aparate asistate de o interfaţă creier-computer.

Mai multe articole despre:
creier epilepsie tastatură minte electrozi