MENIU

Oamenii de ştiinţă au realizat harta vieţii de pe Marte

Foto: dailymail.co.uk

Dacă există viaţă pe Marte, oamenii de ştiinţă au aflat exact în ce zonă este concentrată. O hartă foarte detaliată a Planetei Roşii, arată unde se află cea mai mare concentraţie de metan, element luat ca indicator pentru existenţa organismelor vii.

Fotografia a fost făcută publică de NASA la doar câteva zile, după ce Agenţia Spaţială a SUA a confirmat prezenţa metanului pe Marte. Este prima ''dovadă definitivă'' a existenţei acestui gaz în emisfera nordică a planetei, dar şi cel mai puternic indiciu că sub suprafaţa roşie şi prăfuită s-ar putea găsi microbi extratereştri. 

Pe Pământ, 90% din cantitatea de metan este eliberată în atmosferă de organismele vii, ce trăiesc la adâncime sub pământ. 

''Ar putea fi posibil ca organisme similare să supravieţuiască timp de miliarde de ani sub învelişul îngheţat al planetei Marte, unde apa este lichidă, radiaţiile le alimentează cu energie, iar dioxidul de carbon le asigură cantitatea de carbon necesară'', a declarat cercetătorul NASA, prof. Michael Mumma.

''Harta vieţii'' de pe Marte a fost realizată cu ajutorul a trei telescoape instalate în Hawaii. Imaginile suprinse de acestea arată că acele culori absorbite de gazul din emisfera nordică a Planetei roşii, pe timp de vară, se potrivesc cu cele absorbite de metan pe Pământ.  

Culorile au fost detectate cu ajutorul unor spectometre cu infraroşu, cu capacitate ridicată de dispersie, care pot arăta ''machiajul'' chimic al gazului. 

''Una dintre sursele de metan poate elibera până la 19.000 de tone de gaz'', a mai spus profesorul Mumma, citat de dailymail.co.uk. 

Metanul a fost detectat pentru prima oară pe Marte în 2003, însă la acel moment s-a crezut că este lăsat pelanteă de comete. Ultimile descoperire dovedeşte însă că metanul este produs pe Marte. 

 

 

Mai multe articole despre:
viaţă NASA Marte planetă extratereştri microb metan