MENIU

Oamenii care dorm mai puţin de şase ore pe noapte riscă să se îmbolnăvească de diabet

Foto: topnews.in

Oamenii care dorm mai puţin de şase ore pe noapte, riscă să se îmbolnăvească de diabet mai mult decât cei care au un somn mai lung, sugerează un nou studiu.

Voluntarii care au dormit foarte puţin erau de 4.5 ori mai expuşi să aibă diabet de tipul 2, cea mai răspândită formă a acestei boli, au descoperit cercetătorii.

"Descoperirea noastră va ajuta, să speră, la cercetarea în zona complexă a somnului şi a bolilor", a declarat Lisa Rafalson, de la Universitatea Buffalo din New York, liderul studiului.

"În timp ce studii anterioare sugereau că ar putea fi multe gene care influenţează apariţia diabetului, nu există nicio predispoziţie genetică pentru problemele de somn care ar putea explica rezultatele studiului nostru", a precizat Rafalson.

Cercetătorul a menţionat că cel mai porbabil în asocierea somn-boală sunt implicaţi hormonii şi sistemul nervos.

Studiul a urmărit 1.455 de voluntari de-a lungul a şase ani, măsurând cât de mult dorm ei noapte, în medie, în timpul săptămânii lucrătoare.

Cei care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt de patru ori mai vulnerabili la diabetul de tipul 2, decât cei care dorm între 6 şi 8 ore, sau peste 8 ore, informează Daily Telegraph.

Rezultatele studiului au fost prezentate la conferinţa anuală a American Heart Association, din Palm Harbor, Florida.
Mai multe articole despre:
boală diabet studiu ORA somn îmbolnăvire