MENIU

O treime dintre americani au insomnii din cauza crizei financiare

Foto: RTV

O treime dintre americani au insomnii cauzate de criza financiară, ceea ce le afectează sănătatea şi productivitatea la locul de muncă, potrivit unui sondaj al Fundaţiei Americane de Studiu al Somnului (NSF).

Sondajul NSF arată că doi americani din zece dorm mai puţin de şase ore pe noapte, iar aceştia sunt prea obosiţi pentru a munci în mod eficient. Aproape 90% dintre cei chestionaţi au declarat că suferă de insomnie cel puţin câteva nopţi pe săptămână.

În acelaşi timp, medicii raportează că mulţi pacienţi au decis să nu se mai trateze de apnee de somn, deoarece nu îşi pot permite costurile, iar aceştia s-ar putea îmbolnăvi mai rău. Deficienţele de somn sunt adesea asociate cu alte boli cronice, precum diabetul sau hipertensiunea.

În timp ce experţii prezic faptul că situaţia economică a SUA se va înrăutăţi în 2009, NSF încurajează americanii să doarmă bine, să facă exerciţii fizice şi să mănânce adecvat, pentru a combate anxietatea şi a-şi îmbunătăţi sănătatea şi productivitatea la locul de muncă.

Numărul americanilor care raportează probleme cu somnul şi că dorm mai puţin de şase ori pe zi a crescut în ultimii opt ani de la 13% la 20%, iar numărul celor care dorm opt ore pe zi sau mai mult a scăzut de la 38% la 28%.

Aproape 40% dintre americani sunt de acord că un somn bun este la fel de important ca şi dieta şi mişcarea fizică pentru o stare bună de sănătate. Medicii ar trebui să îşi întrebe pacienţii în mod regulat în legătură cu somnul, dieta şi activitatea fizică.

Problemele de somn sunt legate de un stil de viaţă nesănătos şi au un impact negativ asupra sănătăţii şi siguranţei persoanelor.

Insuficienţa somnului crează o problem de siguranţă publică majoră, reprezentând un adevărat pericol pentru şoferi. Sondajul NSF arată că mai mult de jumătate dintre şoferi (110 milioane) au condus în stare de somnolenţă cel puţin o dată în ultimul an, iar aproape o treime dintre şoferii chestionaţi au declarat că au aţipit sau au adormit în timp ce conduceau.
Mai multe articole despre:
medic insomnie somn loc de muncă criză economică