MENIU

O firmă a primit dreptul de explorare maritimă a rezervelor de petrol şi gaze, înainte de decizia de la Haga

M. Gherman: Drepturile de concesionare a zăcămintelor decurg din nişte acorduri petroliere semnate încă din 1990 şi intrate în vigoare în 1992
Foto: RTV

Succesul răsunător al României la Haga este umbrit de scandalul intern al zăcămintelor. Reprezentanţii Agenţiei pentru Resurse Minerale au declarat pentru Business Standard că primul câştigător după procesul pentru Insula Şerpilor este Midia Resources, o firmă care are dreptul să extragă acum şi din zonele câştigate în urma verdictului de marţi.

Vorbim de o firmă deţinută de o companie canadiană, dar care a fost înfiinţată de curând în România şi nu are activitate. 

Midia Resources, firma despre care oficialii Agenţiei pentru Resurse Minerale au declarat că va deveni al treilea mare jucător de pe piaţa internă de gaze, a fost înfiinţată în 2007 cu un capital social minim de 200 de lei.

Din datele Registrului Comerţului, compania nu a avut niciodată angajaţi, administratori sau vreo cifră de afaceri. Midia Resources este deţinută de canadienii de la Sterling Resources.

Firma canadiană deţine în largul Mării Negre două perimetre importante de zăcăminte: Pelican 13 şi Midia 15. Înainte disputei dintre România şi Ucraina, adică înainte de 1997, zonele au fost concesionate, prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, de la o altă companie.

"Contractul petrolier a fost semnat cu firma Enterprise, care în conformitate cu prevederile legii petrolului, a avut dreptul să transfere acest acord petrolier. Ulterior acordul a trecut pe la firma Paladin şi a ajuns la Sterling care este actualul titular.

În noiembrie anul trecut, fostul premier Tăriceanu a semnat un act adiţional la contractul de concesionare, pentru firma Sterling Resources, document care conţine însă informaţii clasificate. Fostul premier spune că nu ştie nimic despre acest document.

"Toate anexele sunt secrete. Nu sunt la curent cu detaliile. Puteţi cere informaţii actualului guvern", a declarat Tăriceanu.

Sterling Resources are, prin intermediul unor societăţi off-shore, drepturi de exploatare a unor campuri petroliere şi gazeifere din Marea Britanie, Franţa şi România. Anul trecut, în perioada iulie-septembrie, firma a obţinut un profit net de aproape un milion de dolari.

Vezi ce a câştigat România în urma procesului cu Ucraina de la Haga