MENIU

O companie farmaceutică a anunţat că a produs un lot din vaccinul împotriva virusului H1N1

Foto: bbv-net.de

Statele care se confruntă cu gripa A (H1N1) trebuie să se aştepte la un al doilea val de îmbolnăviri. Iar pandemia poate dura chiar şi doi ani, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care joi a ridicat nivelul alertei pandemice la 6, adică la cel mai înalt. Între timp, compania farmaceutică Novartis a anunţat că a produs un prim lot din vaccinul împotriva virusului A(H1N1).

Elveţienii de la Novartis au produs acest prim lot cu câteva săptămâni înainte de termenul preconizat. Aceste doze vor servi într-o primă fază studiilor în laborator şi, abia după o serie de teste, vaccinul va fi distribuit pe piaţă.

Compania a asigurat că vaccinul va fi disponibil până în toamnă. Peste 30 de ţări au cerut deja Novartis să le pună la dispoziţie vaccinul.

Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat guvernele să nu se lase păcălite de evoluţia moderată a pandemiei. Aceasta pentru că virusul H1N1 este imprevizibil, foarte contagios şi se răspândeşte rapid şi, în plus, ar putea suferi noi mutaţii.

Avertismentul este confirmat de zecile de noi cazuri apărute în ultimele ore. 

Cele mai afectate sunt Statele Unite, cu peste 13.200 de cazuri şi 27 de decese precum şi Mexicul, cu peste 6.200 de îmbolnăviri şi 108 decese.

Boala ia forme grave mai ales la tineri şi la persoanele care suferă de afecţiuni respiratorii, diabet sau obezitate. După declararea pandemiei, fiecare guvern va decide dacă anulează concerte sau meciuri sau dacă închide instituţiile de învăţământ. Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomadă restricţii de circulaţie sau închiderea graniţelor.

Mai multe articole despre:
alertă virus OMS pandemie gripă nouă A(H1N1)