MENIU

O companie americană a afirmat că a prevăzut epidemia de gripă porcină

Foto: abcnews.go.com

O companie americană care foloseşte modele informatice şi analize pentru a detecta noi ameninţări mondiale susţine că a descoperit primele semne ale epidemiei de gripă porcină cu 18 zile înainte ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să publice primul său avertisment.

Compania Veratect susţine că a înregistrat "un număr enorm de cazuri de infecţii respiratorii în majoritatea ţărilor lumii", potrivit directorului instituţiei, Bob Hart. "Era imens, mult mai mare decât numărul de cazuri înregistrat în mod obişnuit", a declarat acesta. "Asistăm la un eveniment serios care se răspândeşte foarte repede" şi pe o scară foarte mare, a adăugat Hart.

"Experţii de la Veratect au descoperit apariţia epidemiei cu 18 zile înainte de primul raport al OMS, din 24 aprilie", susţine compania pe site-ul său, precizând că a transmis informaţii în acest sens autorităţilor sanitare internaţionale şi celor din mai multe ţări, dar şi unor organizaţii neguvernamentale.

"Începând cu 16 aprilie, experţii de la Veratect au lansat peste 100 de alerte cu privire la cazurile de infecţii respiratorii şi gripale", continuă compania.

Veratect a explicat că urmăreşte evoluţia epidemiilor analizând datele obţinute din peste 40.000 de surse, în mai mult de 30 de limbi, şi că funcţionează 24 de ore din 24. Compania a precizat că se bazează în special pe surse locale care semnalează adesea epidemii înainte de diagnosticul final.

Creată în 2007, Veratec şi-a făcut cont pe pe platforma online Twitter pentru a putea urmări în timp real evoluţia epidemiei.