MENIU

O căsătorie va reconcilia duminică cele două ramuri ale familiei regale georgiene

Foto: wikimedia.org

Căsătoria de duminică dintre un prinţ şi o prinţesă va uni două ramuri ale familiei regale georgiene care îşi dispută moştenirea tronului rămas vacant din secolul al XIX-lea, în timp ce ideea unei monarhii constituţionale este sprijinită de tot mai mulţi georgieni, relatează AFP.

În faţa a 3.000 de invitaţi, printre care se va număra şi preşedintele Mihail Saakaşvili, prinţul David Bagrationi-Muhraneli şi prinţesa Anna Bagrationi-Gruzinski vor spune "da" în Catedrala Trinităţii din Tbilisi.

David, în vârstă de 32 de ani, născut în Spania, şi Anna, de 31 de ani, nu au dat niciun detaliu cu privire la intenţiile lor şi la desfăşurarea ceremoniei, ceea ce nu face decât să stârnească mai mult curiozitatea georgienilor.

Unii politologi cred că o mare parte din populaţie are o părere critică despre sistemul republican adoptat odată cu declararea independenţei de Uniunea Sovietică, în 1991, şi consideră că preşedintele are prea multă putere.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Georgiene, Ilia al-II-lea, s-a pronunţat în favoarea reinstaurării monarhiei, susţinută de 40% dintre telespectatorii care au participat la un sondaj telefonic realizat în cursul unei emisiuni televizate.

Dinastia Bagrationi, care susţine că este descendenta regelui biblic David, a condus Georgia cel puţin de la începutul secolului al IX-lea până la începutul celui de-al XIX-lea, când Imperiul Ţarist a anexat Georgia, condusă de regele George al XII-lea. Familia regală georgiană s-a răspândit în Europa după revoluţia bolşevică şi după integrarea, în 1921, a Georgiei în URSS, după o scurtă perioadă de inepdendenţă.

De atunci, mai multe familii îşi revendică tronul, însă Muhraneli şi Gruzinski sunt considerate favorite. Deşi nu vorbeşte limba georgiană, peinţul David locuieşte la Tbilisi din 2003 şi are dublă cetăţenie. Viitoarea sa soţie este fiica lui Nugzar Bagrationi-Gruzinski, un director celebru al unui teatru din capitala georgiană.

Potrivit istoricului Marika Lortkipanidze, căsătoria dintre David şi Anna sporeşte şansele unei reîntoarceri la monarhie, permiţând reconcilierea dintre cele două familii regale. "Căsătoria va elimina toate eventualele îndoieli cu privire la legitimitatea moştenirii tronului", explică Lortkipanidze, membră în Academia Naţională de Ştiinţe din Georgia.

Totuşi, ideea reinstaurării monarhiei este departe de a fi acceptată în unanimitate.

În plus, chiar şi cei mai fervenţi susţinători ai monarhiei nu se aşteaptă la un astfel de scenariu în viitorul apropiat.

Mai multe articole despre:
Georgia căsătorie