MENIU

Numărul unic de urgenţă se loveşte de bariera lingvistică

Foto: ghiduleducatiei.ro

Ţările europene au începând de miercuri un număr de urgenţă unic, 112, dar puţini europeni ştiu acest lucru, iar operatorii nu vorbesc suficiente limbi străine, a subliniat Comisia Europeană.

Comisia vrea să "sensibilizeze autoriăţile naţionale faţă de necesitatea de a spori numărul de limbi disponibile în centrele lor de urgenţă 112 şi să popularizeze mai mult acest număr", a spus Viviane Reding, comisarul în al cărui portofoliu intră telecomunicaţiile.

"Potrivit informaţiilor furnizate de 21 de state, centrele lor de apel 112 ar trebui să fie în măsură să gestioneze apeluri în limba engleză", a declarat Comisia. Douăsprezece ţări au anunţat că centrele lor pot prelua şi apeluri în germană, iar 11 în franceză.

Executivul de la Bruxelles a făcut mari eforturi pentru a asigura funcţionarea numărului unic de urgenţă. A fost nevoie de deschiderea a 17 proceduri de infringement împotriva a 15 ţări. "Numărul de urgenţă trebuie să înceteze să fie secretul cel mai bine păstrat din Europa", a subliniat Reding.
Mai multe articole despre:
112 număr de urgenţă