MENIU

Numărul site-urilor infectate a crescut de zece ori faţă de anul 2006

FOTO: legitreviews.com

Navigarea pe internet se află pe locul 2 în ierarhia celor mai importante ameninţări informatice, iar numărul site-urilor infectate a crescut de 10 ori faţă de 2006, ceea ce înseamnă că una din 300, până la una din 50 de pagini web nu prezintă siguranţă pentru utilizatori, conform Kaspersky Lab.

Experţii în securitate informatică ai Kaspersky Lab atrag atenţia asupra celor mai periculoase ameninţări care vor afecta utilizatorii de PC-uri în 2009 şi susţin că acestea provin în special de pe internet şi sunt în mare măsură influenţate de factorul uman.

Conform experţilor, una dintre cele mai frecvente metode de infectare a PC-urilor este prin intermediul dispozitivelor de stocare de tip flash USB, CD sau DVD. Situaţii recente de virusare în masă au fost determinate de încrederea utilizatorilor în aplicaţiile lansate automat pe computer, datorită funcţiei Auto Run, şi de neconştientizarea riscurilor folosirii lor, susţin aceştia.

În acelaşi timp, navigarea pe internet se află pe locul doi în ierarhia celor mai importante ameninţări informatice, iar numărul site-urilor infectate a crescut de zece ori faţă de anul 2006, conform mai multor surse, ceea ce înseamnă că una din 300, până la una din 50 de pagini web nu prezintă siguranţă pentru utilizatori.

În top se află serviciile financiare şi de banking online care permit plăţi electronice, gestiunea conturilor, schimburi valutare şi alte operaţiuni, acestea înregistrând o creştere rapidă. "Acestea atrag atenţia infractorilor cibernetici, iar fraudele pe internet precum phishing-ul şi furtul de detalii bancare vor avea o amploare şi mai mare în 2009", consideră reprezentanţii companiei.

Dacă în trecut, programele periculoase atacau computerele neprotejate de soluţii antivirus, acum tot mai multe astfel de programe sunt capabile să combată detecţia şi ştergerea lor de către soluţiile antivirus. Analiştii de la Kaspersky Lab prognozează pentru 2009 o creştere a acestui gen de programe periculoase. De asemenea, atacurile vor exploata vulnerabilităţile din sistemele de operare şi din aplicaţiile foarte cunoscute, orientându-se în 2009 mai ales asupra noului sistem de operare Windows 7, dar nu vor ocoli nici sistemele Linux şi Mac OS, având în vedere creşterea numărului de utilizatori ai acestora.

Specialiştii mai atrag atenţia şi asupra falselor programe antivirus, care "detectează" viruşi inexistenţi în computer şi încearcă să convingă "victimele" că trebuie să plătească o anumită sumă de bani pentru anihilarea lor.

Kaspersky Lab produce şi distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru  PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori privaţi, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

 

Mai multe articole despre:
internet viruşi Linux Kaspersky Windows 7 phishing