MENIU

Numărul grădiniţelor particulare a crescut în Bucureşti cu 115% în doar trei ani

Foto: wordpress.com

Criza locurilor din grădiniţele de stat dă naştere la noi idei de afaceri. În doar trei ani afacerile cu grădiniţe particulare au explodat: numărul lor a crescut cu 115%. Nu aceeaşi rată de creştere a înregistrat-o însă şi grădiniţele acreditate de Ministerul Educaţiei. Astfel, din 125 de grădiniţe particulare, doar 9 au acreditare.

În fiecare an, în sistemul public preşcolar se înregistrează un deficit de mii de locuri. Numai în acest an, numărul cererilor primite de la părinţi a depăşit cu 8.000 numărul locurilor disponibile în grădiniţe. Nu e de mirare, în această situaţie, de ce numărul grădiniţelor particulare aproape s-a triplat în ultimii trei ani.

''În anul şcolar 2006-2007 erau 58 de grădiniţe particulare, în 2007-2008 erau 119, iar în anul 2008-2009, 125. Dintre acestea doar 9 sunt acreditate, restul fiind autorizate în curs de acreditare. Se obţine foarte greu acreditarea pentru grădiniţe'', a declarat pentru REALITATEA.NET Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

În total, 4.000 de copii sunt înregistraţi în acest moment în gărdiniţele particulare din Bucureşti, comparativ cu cei 38.000  înregistraţi în cele 180 de grădiniţe de stat.

În sistemul privat, copiii beneficiază de transport, două mese zilnice, cursuri de  limbi străine, dans, muzică şi alte activităţi recreative. Confortul şi educaţia are însă costuri pe măsură. Astfel, în funcţie de grădiniţă şi de programul ales (scurt sau prelungit), părinţii trebuie să plătească în fiecare lună sume cuprinse 600 şi 1.500 de lei.

În plus, spre deosebire de grădiniţele de la stat, grupele sunt de doar 8-10 copii, spre deosebire de instituţiile din sistemul public de învăţământ unde deficitul de locuri este recuperat cu o suplimentare a numărului de locuri per grupă.

''Cred că în nicio grădiniţă de stat din Bucureşti nu sunt 20 de copii în grupă, aşa cum prevede legea. Încercăm să primim toţi copii în grădiniţe, iar grupele ajung în această situaţie la cel puţin câte 25 de copii'', susţine Marian Banu.