MENIU

Numărul de telefon pentru semnalarea dispariţiilor de copii funcţionează în cinci state UE

Foto: kzero.co.uk

Telefonul european 116000 pentru semnalarea dispariţiilor de copii funcţionează în cinci state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a rezervat numărul 116000 în urmă cu doi ani ca linie unică de urgenţă pentru semnalarea cazurilor de copii dispăruţi din întreaga Uniunea Europeană şi a solicitat statelor membre să îl pună în funcţiune. În 2008, numărul de urgenţă funcţiona numai în Ungaria, iar în prezent, după repetate apeluri ale Comisiei, toate statele membre l-au pus public la dispoziţia operatorilor de linii de urgenţă.

În nouă state membre, faţă de şapte anul trecut, numărul 116000 a fost alocat unor furnizori de servicii.

Astfel, linia operează deja în cinci state membre: Grecia, Ungaria, Ţările de Jos, Portugalia şi România, iar în Belgia şi Slovacia va intra în curând în funcţiune.

În România, numărul a fost alocat în iulie 2008 Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi sexual - FOCUS.

În Ungaria, de la introducerea numărului 116000 s-au înregistrat lunar circa 40.000 de apeluri. Implicarea liniei de urgenţă peste tot în Europa ar înlesni campaniile de căutare şi cooperarea internaţională în cazuri de răpiri transfrontaliere, mărindu-le astfel eficacitatea.

Comisia Europeană a propus în 2006 rezervarea numărului unic de telefon pentru sesizarea dispariţiilor de copii, ca urmare a adoptării strategiei Uniunii Europene în domeniul drepturilor copilului.

Între timp, Comisia Europeană face progrese pentru implementarea altor două numere scurte pentru servicii cu caracter social, 116111 - asistenţă telefonică pentru copii şi 116123 pentru sprijin emoţional, care au fost rezervate în octombrie 2007.

România, alături de alte 15 state membre, au alocat deja numărul 116111 pentru asistenţă telefonică pentru copii. Licenţa pentru implementarea numărului a fost acordată de Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii în iulie 2008, Asociaţiei "Telefonul Copilului".

Asociaţia "Telefonul Copilului" a preluat, în ianuarie, 60 de cazuri de abuz, de cereri de consiliere juridică sau psihologică sau de semnalare a unor abandonuri, la numărul de telefon gratuit 116111, iar în 2008 a înregistrat 3.030 de cazuri valide.

Numărul pentru suport emoţional a fost alocat operatorilor de linii de urgenţă în şapte state membre, linia funcţionează deja în Austria şi în scurt timp va fi activă în alte trei.