MENIU

Numărul copiilor abuzaţi a crescut de 10 ori, în Timiş

FOTO: RTV
Tot mai mulţi micuţi sunt vitime ale abuzurilor sau neglijenţei părinţilor ajunşi şomeri sau plecaţi la muncă în străinătate.

Într-un singur an, numărul copiilor abuzaţi sexual a crescut de 10 ori. Şi nu se întâmplă oriunde, ci în Timiş, judeţ considerat unul dintre cele mai "europene" ale României.

De la începutul acestui an, în judeţ s-au semnalat 22 de cazuri de minori agresaţi sexual, faţă de cele două cazuri înregistrate în 2008.

Tot mai mulţi micuţi sunt victime ale abuzurilor sau neglijenţei părinţilor ajunşi şomeri sau plecaţi la muncă în străinătate.

"Patru fraţi, părinţii sunt plecaţi de trei ani în străinătate, sunt despărţiţi şi unul este într-o ţară, altul în altă ţară, copiii au fost lăsaţi în grija unui unchi care nu s-a ocupat deloc de ei", a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt DGASPC Timiş.

Cei patru copii au fost găsiţi de asistenţii sociali într-un spaţiu insalubru, nemâncaţi, fără acte de identitate şi neînscrişi la şcoală. Iar exemplele de acest gen sunt numeroase. În judeţul Timiş, numărul copiilor abuzaţi a ajuns, în primele 6 luni ale anului, la 500, dublu faţă de tot anul 2008.

"Mulţi părinţi pierzându-şi locul de muncă şi neavând posibilităţi financiare, unii dintre ei s-au refugiat în alcool", a mai adăugat Smaranda Marcu.

Cele mai multe cazuri sunt cele de neglijare. Şocantă este însă creşterea de 10 ori, de la 2 la 22, a cazurilor de abuz sexual.

În Cluj, 80 de micuţi au ajuns în grija statului în 6 luni din 2009. În întreg anul trecut, numărul copiilor instituţionalizaţi a fost de 73.

"Este un număr care ne îngrijorează deoarece s-ar putea, în curând, să nu mai avem locuri pentru aceşti copii", a afirmat Monica Filip, purtător de cuvânt DGASPC Cluj.

"Cu siguranţă şi această perioadă, a crizei economice, a influenţat în special acele familii cu statut socio-economic scăzut", a spus şi psihologul Camelia Adam.

25 dintre cei 80 de copii abandonaţi de părinţi ai fost părăsiţi imediat după naştere, în maternităţile din judeţul Cluj.

Mai multe articole despre:
Cluj copii părinţi Timiş şomeri abuz sexual DGASPC