MENIU

Numărul angajaţilor "la negru" din Bucureşti a crescut cu 20% în primul semestru, potrivit ITM

Foto: wordpress.com

Numărul angajaţilor fără forme legale din Bucureşti a crescut în semestrul I cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, pe fondul crizei, care a împins multe companii să caute mijloace de a evita plata contribuţiilor, a declarat astăzi directorul coordonator adjunct al ITM Bucureşti, Cecilia Voicu.

"În primul semestru din acest an, au fost depistaţi 164 de angajatori ce folosesc muncitori fără forme legale de angajare, din cei 4.479 controlaţi", a spus Voicu, care a adăugat că numărul de persoane depistate la lucru fără forme legale a fost de 1.015 în perioada ianuarie-iunie.

Totalul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale a fost 881.000 lei (208.000 euro), a precizat Voicu.

În urma unui control efectuat în domeniul construcţiilor, în perioada 28 august - 1 septembrie, inspectorii de muncă au identificat 13 persoane fără forme legale.

"Numărul acestora este însă mult mai mare, dar am identificat doar 13 persoane, deoarece ceilalţi au părăsit locul de muncă", a menţionat Voicu.

Astfel, în perioada campaniei de control în construcţii, pe domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 10 amenzi, de 24.000 lei, din care cuantumul amenzilor pentru muncă nedeclarată a fost de 20.000 lei. De asemenea, au fost date trei avertismente.

Cele mai importante deficienţe constatate de ITM în domeniul relaţiilor de muncă au fost munca nedeclarată, nerespectarea salariului minim garantat în plata pe ramura construcţiilor, conform contractului colectiv de muncă de 650 lei/lună, precum şi lucrul în zilele de repaus săptămânal.

În aceste trei zile de campanie au fost aplicate şi 22 de amenzi, în valoare de 59.500 lei, şi 131 avertismente în ce priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Printre neregulile din acest domeniu au fost observate lipsa de instrucţiuni proprii, lipsa evaluării de risc, lipsa protecţiei de cădere în gol, schele necorespunzătoare, a declarat directorul coordonator adjunct în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul ITM Bucureşti, Ştefan Mareş.

În ceea ce priveşte accidentele mortale din construcţii în Bucureşti, reprezentanţii ITM au precizat că de la începutul lui 2009 şi până în prezent au fost înregistrate 60 de astfel de cazuri. În întregul an 2008 au fost înregistrate 147 de accidente mortale în construcţii în Bucureşti. 
De asemenea, de la începutul acestui an au fost înregistrate 373 de accidente cu incapacitate temporară de muncă, cmparativ cu 764 în întregul an 2008.